Nieuws Limburg “Hoog tijd dat VDAB hangmatwerklozen aanpakt”

“Hoog tijd dat VDAB hangmatwerklozen aanpakt”

“Hoog tijd dat VDAB hangmatwerklozen aanpakt”

Johann Leten, afgevaardigd bestuurder van Voka Limburg, is net zoals zijn Voka-collega’s van andere regio’s bijzonder scherp voor de VDAB. “Er is geen of nauwelijks controle op de werklozen die geen job willen. Het activeringsbeleid van de VDAB blijft dode letter. Er moet tevens sterker worden ingezet op de inschaling van werklozen.” Hij spreekt verder van “hangmatwerklozen”, die zich wentelen in de voordelen van het uitkeringssysteem en dit bewust verkiezen boven een job te zoeken of te aanvaarden.

De VDAB weerlegt de kritiek en zegt dat werklozen in Limburg wel opgevolgd en gesanctioneerd worden. “Werkzoekenden die niet hun best doen om een job te vinden, worden daar wel degelijk voor gestraft”, zegt woordvoerster Shaireen Aftab. “In 2016 hebben we duizenden mensen doorverwezen naar de controledienst en een sanctie opgelegd die meestal het tijdelijke verlies van de werkloosheidsuitkering betekent.”

Vakbond ABVV vindt dan weer dat werkgevers ook eens in eigen boezem moeten kijken. “Ze zagen altijd over de loonkost”, zegt Pierre Vrancken van ABVV Limburg. “Voka gaat voorbij aan het feit dat werknemers zekerheid willen. Degelijke, vaste jobs, niets anders.” Vrancken hekelt de woordkeuzes van Leten: “Als hij morgen zonder werk valt, zie ik hem ook niet met een schop werken.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.