Nieuws Limburg “Horeca verder in dieperik door nieuwe maatregelen”

“Horeca verder in dieperik door nieuwe maatregelen”

“Horeca verder in dieperik door nieuwe maatregelen”

In tegenstelling tot de logistieke sector, is de horeca niet opgetogen over het regeerakkoord. Voorzitter Filip Vanheusden (Borrelhuis/Kwizien) vindt dat de sector wel de lasten maar niet de lusten krijgt toegeschoven. “Een mager beestje”, noemt hij het akkoord.

“We vinden dat de belofte is verbroken om de meeropbrengsten na de invoering van de witte kassa terug te investeren in de sector”, aldus de voorzitter van Horeca Vlaanderen. “Ook de beloofde vereenvoudiging van de RSZ-korting is niet opgenomen. Tijdens de totstandkoming van het regeerakkoord in 2014 werd hiervoor 93 miljoen euro gebudgetteerd, vandaag wordt hier nauwelijks vijf miljoen van gebruikt.”

Schande
“Het uitblijven van een oplossing is een schande”, aldus Vanheusden. “De bouwsector, die net als de horeca arbeidsintensief en faillissementsgevoelig is, krijgt een ruime lastenverlaging. Ook de verlaging van de bedrijfsvoorheffing voor nachtarbeid gaat aan onze neus voorbij.”

Cowboys
Vanheusden stelt dat de verlaging van de vennootschapsbelasting een goede maatregel is, maar enkel gevolgen heeft voor ondernemingen waar winst wordt gemaakt. “De invoering van de flexijobs in andere sectoren zal het voor de horeca moeilijker maken om flexijobbers te vinden. Bovendien zet de afschaffing van de nodige attesten om een zaak te starten, de deur open voor een aantal cowboys om zonder kennis van zaken in de horeca te stappen.”

Oneerlijk
“Daarnaast kan iedereen maandelijks weldra vijfhonderd euro onbelast bijverdienen”, aldus nog de voorzitter. “Iemand die bijvoorbeeld verhuurt via AirBnB kan zo jaarlijks zesduizend euro netto verdienen. Dat is een typevoorbeeld van oneerlijke concurrentie te opzichte van onze hotels en B&B’s.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.