Nieuws Limburg “HR is ook een taak van inkoopdienst”

“HR is ook een taak van inkoopdienst”

“HR is ook een taak van inkoopdienst”

De tijd dat alleen de HR-dienst zich met de rekrutering, talentmanagement en verloningsprocedures bezighield, is voorbij. Door de wirwar aan statuten en contractvormen moeten ook de inkopers van een bedrijf hun rol spelen in de strategische aanpak hiervan. Dat vindt Marleen Deleu van The Flex Academy in Lommel.

marleendeleuMarleen Deleu, die al ruim 25 jaar in de HR-sector actief is, merkt een grote, sluipende evolutie: “Vroeger was het simpel. Je had in ieder bedrijf een kern van vaste medewerkers, met daarrond, op het uitvoerende niveau een aantal tijdelijke contracten en uitzendkrachten. De selectie, opvolging en verloning was toen redelijk eenvoudig en gebeurde uitsluitend door de HR-dienst. Geleidelijk aan zijn hier echter grote veranderingen in gekomen. In vele bedrijven bestaat het topmanagement uit zelfstandigen, die vaak via een eigen vennootschap, soms voor een bepaalde periode, worden ingehuurd. In de tweede lijn zie je nog een aantal vaste medewerkers in ondersteunende diensten, zoals marketing of boekhouding. De andere functies worden ingevuld door mensen met de meest uiteenlopende statuten en contracten: freelancers, uitzendkrachten, gedetacheerden, onderaannemers, tijdelijken, enzovoort. Het valt op dat de meeste bedrijven zich hier niet van bewust zijn. Daardoor lopen ze nochtans grote risico’s. Op juridisch vlak, want misschien zijn er schijnzelfstandigen of illegalen aan de slag? Ook op vlak van talentmanagement, want de beste medewerkers zitten mogelijk niet op de juiste plaats. Financiële risico’s ook, want de prijzen en afspraken met leveranciers zijn misschien ondoordacht. Daarom is een oefening noodzakelijk om dit alles in kaart te brengen, beheersbaar te maken en van daar uit een strategie op te zetten die een optimaal rendement garandeert. De aankopers zijn de meest aangewezen personen om hier de opkuis van te doen, de contracten te onderhandelen, enzovoort, uiteraard in een intensieve wisselwerking met HR en de operationele units.”

Marleen Deleu wijst tot slot op het bestaan van softwarepakketten (VMS-systemen) die al deze statuten, contracten, afspraken en procedures centraliseren en beheersbaar maken. Ze heeft er ook een vergelijkend onderzoek naar gedaan. “Wie hier nu op strategisch vlak mee bezig is, zal ongetwijfeld over 5 jaar het verschil maken. Het staat immers vast dat de flexibilteit in de economie en op de arbeidsmarkt alleen maar verder zal toenemen.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.