IMA (Houthalen) helpt om TBC en HIV te bestrijden

Een betrouwbare en snelle test om tbc (of hiv) op te sporen voor één euro. Dat is wat acht Europese kmo’s en kennisinstellingen zich tot doel gesteld hebben. Ze krijgen daarvoor Europese steun en drie jaar de tijd. Twee Vlaamse organisaties doen mee: onderzoeksinstelling VITO in Mol en machinebouwer IMA in Houthalen.

Tbc is nog altijd de op één na grootste doodsoorzaak onder de infectieziektes. Vooral in de ontwikkelingslanden houdt de ziekte lelijk huis. De ziekte op een snelle, betrouwbare en vooral goedkope manier kunnen opsporen, is dan ook cruciaal in de strijd tegen tbc. De klassieke manier om tbc vast te stellen duurt nu nog enkele weken (röntgenfoto’s, microbiologisch onderzoek, huidtest en biopsie).

machine IMAEr bestaat al een snelle manier om tbc op te sporen. Maar die is nog veel te duur. De manier waarop dat precies gebeurt – op basis van atmosferische plasmatechnologie – besparen we u. Er komt alvast een elektrisch plasmaontlading (bliksem) en een hoop chemische, biologische en natuurkundige hocus-pocus bij kijken. “Wij hebben meegewerkt aan de bouw van die machine,” zegt algemeen directeur en bestuurder Steven Geudens van IMA in Houthalen. “De machine levert nu een ecologische folie van 400 mm breed. Uit die folie worden ‘plakkers’ gesneden. Een druppel bloed op zo een plakker levert binnen enkele minuten een betrouwbaar testresultaat op.”

IP4Plasma

Maar die technologie is nog altijd veel te duur. “Samen met zeven andere gespecialiseerde Europese kmo’s en onderzoeksinstituten werken we aan een verbeterde machine die folie tot 2 meter breed kan maken. Dat zou de kostprijs per test kunnen reduceren tot één euro ontwikkelingslanden en vijf euro voor Westerse landen,” zegt Geudens. De technologie opent ook deuren voor andere medische innovaties. IMA brengt zijn kennis op vlak van engineering en machinebouw in.

Ook het VITO is betrokken in het project dat IP4Plasma is gedoopt. “Wij brengen niet enkel onze kennis op vlak van chemie in,” zegt projectmanager Dirk Vangeneugden van VITO. “We hebben het consortium voor IP4Plasma ook actief helpen samenstellen.”

IP4Plasma krijgt van Europa 3,5 miljoen euro aan steun voor een totaalbudget van 4,8 miljoen euro. Tegen eind 2016 moet de verbeterde machine klaar zijn.