Nieuws Limburg Innovatie in Bree: uitlaten reinigen met restant van mest

Innovatie in Bree: uitlaten reinigen met restant van mest

Innovatie in Bree: uitlaten reinigen met restant van mest

In een schone, duurzame samenleving is er geen mestoverschot meer. Of zullen we er tenminste kostbare mineralen uit winnen. Met een innovatieve proefinstallatie wil de firma Storg uit Bree aantonen dat ammoniak uit restfracties kan gehaald worden om er nieuwe producten van te maken.

Storg heeft een biogasinstallatie waarmee hernieuwbare energie wordt opgewekt. Het restproduct dat overblijft na vergisting van mest voor biogasproductie, heet digestaat. Het Nederlandse VP-Hobe ontwikkelde nu voor Storg een digestaatverwerker, die draait op de warmte uit de biogasinstallatie. Om de mestverwerking rendabel te maken, werkt het bedrijf ook aan de terugwinning van kostbare mineralen zoals fosfaat, stikstof en kalium. Op de planning staat nu de bouw van een unit om ammoniak terug te winnen. De ammoniak zal worden ingezet in de aardappelteelt, die erg gebaat is bij deze vorm van stikstof.

Met de financiële steun van het CrossRoads2-project (*) wil Storg nu een pilootunit bouwen die moet bewijzen dat het systeem werkt. In een volgende stap moet de ammoniak nog geconcentreerder worden, waardoor het kan gebruikt worden als reinigingsmiddel voor uitlaten van vrachtwagens. Het uiteindelijke doel is om de mineralen die veelvoudig in mest voorkomen, terug te winnen en te brengen naar de plaatsen in de wereld waar ze die het meeste nodig hebben.

(*) CrossRoads2 is een subsidieproject dat kmo’s ondersteunt met grensoverschrijdende, innovatieve en technisch haalbare ideeën. In Limburg zijn er 16 kmo’s betrokken, goed voor een subsidiebedrag van 807.701 euro. In deze reeks lichten we een aantal van deze innovatieve projecten toe.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Ardooie, Beringen
Ardooie

Gutami opent tweede vestiging

Gutami Solar, de groothandel in zonnepanelen en andere toepassingen voor slimme energie, heeft in Ardooie een tweede vestiging geopend. "Met… Lees meer

Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.