Nieuws Limburg “Inspectie wil ondernemers in corona-val lokken”

“Inspectie wil ondernemers in corona-val lokken”

“Inspectie wil ondernemers in corona-val lokken”

Voka Limburg waarschuwt ondernemers voor federale inspecteurs die op slinkse wijze proberen om corona-boetes te kunnen opleggen. Volgens de getuigenissen die Voka verzamelt, doen de ambtenaren zich anoniem voor als klanten, die checken of het verplichte thuiswerk wordt nageleefd, en of de ondernemingen die verplicht moeten sluiten, toch niet stiekem klanten willen ontvangen.

Uitzendkantoren worden opgebeld door ambtenaren van de Arbeidsinspectie met de vraag of de medewerkers thuis of op kantoor de telefoon beantwoorden. En of ze verplicht worden om op kantoor te zijn of hun werk ook thuis zouden kunnen doen. “Wie schijnbaar in overtreding is, mag zich aan een boete verwachten”, aldus Johann Leten van Voka Limburg. Nog een voorbeeld? “Garagisten die worden opgebeld door zogezegd potentiĆ«le klanten om -ondanks de opgelegde maatregelen- toch te mogen langskomen. Trapt de ondernemer in de val, wordt hem de factuur voorgeschoteld…”

“Wij roepen daarom op tot redelijkheid bij sociale controles”, aldus Leten. “Het is in ieders belang dat zowel burgers als ondernemingen de maatregelen nauwgezet opvolgen, maar het mag geen heksenjacht worden. Anonieme inspecteurs die bewust aansturen op het overtreden van de regels, is een houding die weinig constructief is in het bestrijden van de sociale en economische impact van deze crisis. De maatregelen zorgen al voor meer dan voldoende uitdagingen. Om dan overtredingen te gaan uitlokken, is echt een brug te ver. Inspecteurs kunnen ook zonder trucs vaststellen wie ter goeder trouw is en wie niet. De sociaal inspecteurs zijn volgens het Ministerieel Besluit “belast zijn met het informeren en begeleiden van werkgevers en medewerkers”. De gerapporteerde praktijken lijken me iets anders te zijn.”

Reageer op dit bericht

Onderneming
Personen
Dossier

Gerelateerde berichten

Onderneming
Personen
Dossier

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.