Interesse voor overname van failliete Solar Living

De rechtbank van Koophandel in Hasselt heeft donderdagvoormiddag het faillissement uitgesproken van Solar Living, de recente naam van het vroegere Solar Total. Het gaat om één van de grotere plaatsers van zonnepanelen in ons land. Volgens recente gegevens was het aantal betrokken werknemers al geslonken tot minder dan 30.

Solar Total was één van de eerste bedrijven om op de hype van de zonnepanelen te springen. Vanuit het niets groeide de onderneming pijlsnel. Opgericht medio 2006, boekte het bedrijf in 2009 een omzet van 73 miljoen euro. Door de afbouw van de subsidies ging het echter even snel weer bergaf. De operatie om andere producten in de groene energie aan te bieden, kwam te laat. De naar schatting 27 mensen die nog in het bedrijf werkten, staan op straat. Ook de zelfstandige plaatsers, die voor Solar Living de werken uitvoerden, komen hiermee op non-actief te staan. Klanten die soms nog 20 jaar garantie hebben op hun zonnepanelen, moeten nu bij de fabrikant aankloppen.

Het Belgische management van het bedrijf voelde de bui al hangen, en stapte recent op. Daarmee ontbreekt het aanspreekpunt voor gedupeerde werknemers en klanten. Ook de Nederlandse zustermaatschappij werd intussen failliet verklaard. Intussen hebben er zich al geïnteresseerden gemeld om de klantenportefeuille van Solar Living over te nemen. Het gaat dan vooral om de onderhoudswerken op geplaatste installaties. Ze gaan met de curator Patrick Bressers bekijken hoeveel gedupeerden er zijn en voor welke prijs er eventueel onderdelen kunnen overgenomen worden. Branchegenoot Soleco uit Opglabbeek verklaart zich alvast bereid om verzekeringscontracten van klanten van Solar Living over te nemen. “Klanten van Solar Living kunnen ons daarvoor altijd contacteren,” zegt Jeroen Reijnen van Soleco.