Nieuws Limburg Interpretatie cijfers zaait paniek bij Aperam

Interpretatie cijfers zaait paniek bij Aperam

Interpretatie cijfers zaait paniek bij Aperam

Bij Aperam in Genk, door velen nog steeds ALZ genoemd, is bij de vakbonden enige opschudding ontstaan na de vorige ondernemingsraad. Daar werden de budgetten en productievolumes voor 2014 bekendgemaakt. Omdat de werknemers te horen kregen dat ze uitstekend hadden gepresteerd, werd verwacht dat de cijfers omhoog zouden gaan. Maar het bleef bij een status quo. Meer nog, zo’n 27 arbeiders zullen via brugpensioen afvloeien en niet vervangen worden.

Aperam SteelOm hun ongenoegen te laten blijken, verdeelden de vakbonden een pamflet met de slogan ‘kroniek van een aangekondigde dood?’. De vertegenwoordigers van de werknemers zijn echt bevreesd dat ArcelorMittal plannen heeft om Aperam Genk af te bouwen. “Onze grootste concurrent is de fabriek van Charleroi, waar de gieterij veel moderner is dan de onze,” zegt ABVV-afgevaardigde Stefan Indestege. “Daardoor kan Charleroi efficiënter en dus goedkoper produceren. We stellen een verschuiving vast van productievolumes naar ginds. Nochtans hebben wij de capaciteit om het hele volume voor onze rekening te nemen. Als je dan verneemt dat er hier geen extra werk komt en er 27 jobs verdwijnen, lijkt de tendens duidelijk.”

“Totaal onterecht”
Plantmanager Bernard Hallemans deed zijn uiterste best om de angst van de vakbonden weg te nemen. “De vrees is totaal onterecht,” zegt hij. “Ik was erg verbaasd van de interpretatie die men aan de cijfers heeft gegeven. Er is helemaal geen reden tot paniek. We hebben geen enkele indicatie dat Aperam Genk zal afgebouwd worden. Integendeel, we zijn de best presterende fabriek van de groep. Desondanks is het wel zo dat er moet bespaard worden. Dat is in alle bedrijven zo momenteel. We moeten concurrentieel blijven, want het is niet evident om vandaag een staalproducent te zijn. Vandaar ook dat 27 mensen die met pensioen gaan, niet zullen vervangen worden. Dat is jammer, maar zeker niet rampzalig, zoals men verkeerdelijk laat uitschijnen.”

Er werken vandaag zo’n 800 arbeiders en 350 bedienden bij Aperam Genk.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.