Nieuws Limburg Investeer in eigen medewerkers en krijg een duurzame businesscase terug

Investeer in eigen medewerkers en krijg een duurzame businesscase terug

Investeer in eigen medewerkers en krijg een duurzame businesscase terug

Universiteit Hasselt School of Expert Education roept een nieuwe opleiding in het leven. Het Postgraduaat Biogebaseerde en circulaire economie leert uw eigen medewerkers tussen maart en november een maximale impact te creëren op uw bedrijf of organisatie. Hoe? Door praktijkgericht naar een duurzamere bedrijfsvoering toe te werken. De nieuwe opleiding komt er in het kader van het ‘Grenzeloos Biobased Onderwijs’-project.

De biogebaseerde economie, waarin biomassa de rol overneemt van fossiele brand- en grondstoffen, groeit net als de circulaire economie in de Vlaams-Nederlandse grensregio. Zo hard zelfs dat er de komende vijf jaar nood is aan meer dan 5.000 nieuwe young professionals. Dat blijkt uit een marktbevraging door het ‘Grenzeloos Biobased Onderwijs’-project, een samenwerking tussen 14 partners met financiële steun van  Interreg Vlaanderen-Nederland en de provincies Limburg, Antwerpen, Oost-Vlaanderen, Noord-Brabant en Zuid-Holland.

Eén van die 14 partners is UHasselt. Als onderwijsinstelling zal de universiteit nu een hands-on opleiding aanbieden die de ontbrekende competenties – zijnde valorisatie en transversale competenties – voor zo’n biobased en circulaire economie aanscherpt. “De kennis van huidige werknemers in de industrie schiet nog te kort om het gepaste businessmodel te bedenken. Met onze nieuwe opleiding willen we hen dan ook een hand toereiken”, zegt Tom Kuppens, coördinator van het postgraduaat.

Minieme termijn, maximaal resultaat

De opleiding richt zicht op drie modules. In een eerste fase wordt de focus gelegd op biogebaseerde en circulaire waardeketens. Daar komen de deelnemers te weten wat het topic inhoudt en of het ook interessant en relevant is voor hun bedrijf. Een tweede module scherpt het systeem- en duurzaamheidsdenken aan. Ideeën worden uitgewerkt, de mogelijke impact wordt nagegaan en er wordt onderzocht wat er allemaal bij komt kijken. Tot slot wordt een businesscase uitgewerkt.

De modules worden bovendien door een breed netwerk geven. Het gaat om docenten van UHasselt zelf, maar evengoed om experts van VITO of het Centre of Expertise Biobased Economy (Avans hogeschool Breda).

Doe jezelf een duurzame businesscase cadeau

“In dit postgraduaat vormt het werk van elke cursist hier het studieobject. Zij ontdekken het thema, brainstormen errond en gaan dan over tot een realistische uitwerking. Uiterst interessant voor bedrijven of organisaties. De eigen medewerkers zullen zelf een duurzame impact creëren en een aangepast businessmodel uitwerken. Een investering die op vele lagen voordelig is.”

Het postgraduaat start op 21 maart en vindt iedere donderdagavond plaats tot en met 28 november, buiten de gebruikelijke schoolvakanties gerekend. Inschrijven kan via een online module.

Reageer op dit bericht

Onderneming

Gerelateerde berichten

Onderneming

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.