Invito en Manfield krijgen Engels zusje (Beeks Macintosh koopt Engelse schoengroep)

Het Beekse beursgenoteerde detailhandelsbedrijf Macintosh heeft de Engelse schoengroep Jones Bootmaker gekocht. Het gaat om bijna 100 nieuwe winkels. Macintoch is met onder meer Invito en Manfield al groot in schoenen.

MACINTOSH KOOPT SCHOENENRETAILER “JONES BOOTMAKER” IN UK
 
• Jones Bootmaker past uitstekend in groeistrategie Fashion.
 • Versterking positie als internationale schoenenretailer.
 • Jones Bootmaker is met 93 winkels een gerenommeerde merkaanbieder aan de
bovenkant van de markt en complementair aan Brantano UK.
 • Consumentenomzet Jones Bootmaker circa € 110 mln; structureel winstgevend.
 • Financiering volledig met vreemd vermogen.
 • Bijdrage aan nettowinst verwacht in 2011.
 
Macintosh Retail Group heeft overeenstemming bereikt met de aandeelhouders van Jones Bootmaker over een overname van alle aandelen. De afwikkeling van de transactie zal worden geformaliseerd rond begin april 2011.
 
Frank De Moor (CEO Macintosh Retail Group): “We zijn verheugd dat we onze strategie verder hebben kunnen concretiseren door deze overname. Daarmee is de UK, naast Nederland en België / Luxemburg, het derde land waar Macintosh Retail Group kan en wil groeien in Fashion. Een overname levert mogelijkheden op richting leveranciers en maakt de merkenexpertise van Jones Bootmaker beschikbaar voor onze andere schoenenformules. Ik ben er van overtuigd dat de dynamiek en de groeimogelijkheden in Fashion hiermee nog verder worden vergroot.”
 
Peter Phillips (Chairman Jones Bootmaker):”Wij zijn verheugd dat Jones Bootmaker wordt overgenomen door een onderneming met een bewezen track record in de schoenenmarkt. We zijn er van overtuigd dat beide ondernemingen eenzelfde visie hebben op de verkoop van kwaliteitsschoenen en de excellente service aan de klant die daar bij hoort. We verwachten dat de overname een positief effect zal hebben voor onze klanten, medewerkers en leveranciers.”
 
Profiel
Jones Bootmaker is opgericht in 1857 en heeft 93 winkels op toplocaties in stads- en winkelcentra in de UK, geconcentreerd in en rond Londen en het zuidoosten. De winkels hebben een klassiek moderne uitstraling met prima service aan de klant. Volgens de Which? Magazine Customer Survey werd Jones Bootmaker in 2010 uitgeroepen tot een van de beste overall retailers van de UK en beste schoenenretailer.
Macintosh Retail Group NV – Amerikalaan 100, 6199 AE Maastricht-Airport - www.macintosh.nl - 043-3280780
-1-Het assortiment van Jones Bootmaker bevat schoenen, laarzen, tassen en accessoires en is modern, representatief, comfortabel en stijlvol. Doelgroep is vooral de (zaken)man / -vrouw in de leeftijd van 20 - 50 die een kwalitatief uitstekend product wenst in een winkel met excellente service en een brede keuze.
In totaal verkoopt Jones Bootmaker met ruim 1.600 medewerkers circa 2 miljoen paar schoenen per jaar en realiseert daarmee een goed rendabele consumentenomzet van circa € 110 mln. Nadere informatie over Jones Bootmaker is te vinden op de website www.jonesbootmaker.com.
 
Strategische overwegingen
Een acquisitie van Jones Bootmaker past volledig in de strategie van Macintosh Retail Group om de schoenenmarkt in een land te benaderen met meerdere, onderscheidende formules. De merkenformule Jones Bootmaker richt zich vooral op kopers in het hogere marktsegment met winkels in de high streets en op toplocaties in retail centers. Jones vormt daarmee een mooie aanvulling op de out of town formule Brantano (eigendom van Macintosh Retail Group), die het hele gezin in de UK bedient met een aantrekkelijk geprijsd assortiment.
Aan leverancierskant zal een overname niet alleen voordeel opleveren voor Jones Bootmaker, maar ook voor de bestaande schoenenformules van Macintosh Retail Group. Dit voordeel is zowel gebaseerd op toevoeging van inkoopvolume als op het feit dat Jones Bootmaker een opening biedt tot verdere samenwerking met merkenleveranciers. Dit zou, naast betere voorwaarden, moeten resulteren in bijvoorbeeld exclusieve afspraken over producten en landen. Bovendien kunnen de bestaande schoenenformules gebruik maken van de merkenexpertise van Jones Bootmaker.
Jones Bootmaker richt zich op vergroting van de aanwezigheid in belangrijke steden en verwacht in de komende 2 a 3 jaar circa 15 nieuwe winkels in de UK te openen. Daarnaast bestaan mogelijkheden tot opening van circa 40 additionele winkels in de UK. Ook vergroting van de online omzet staat op het programma met een compleet nieuwe website in 2011 en een separaat distributiecentrum dat binnenkort geopend wordt.
Met de overname van Jones Bootmaker verwerft Macintosh Retail Group ook in de UK een toonaangevende positie en wordt daar de derde grootste schoenenspecialist, met een marktaandeel van circa 4% (inclusief Brantano UK).
 
Financiering en invloed op Macintosh Retail Group
De financiering van de acquisitie zal volledig plaatsvinden door gebruik te maken van de eigen leencapaciteit van Macintosh Retail Group binnen de bestaande kredietfaciliteit.
Macintosh Retail Group NV – Amerikalaan 100, 6199 AE Maastricht-Airport - www.macintosh.nl - 043-3280780
-2-
Rekening houdend met de verwachte financieringskosten verwacht Macintosh Retail Group dat een overname van Jones Bootmaker, exclusief effecten van samenwerking in Fashion, in 2011 een positieve bijdrage zal leveren aan de nettowinst per aandeel.
Maastricht, 28 januari 2011 Raad van Bestuur Macintosh Retail Group NV
 
Retail is ons vak. Macintosh Retail Group is een grootschalige non-food retailer gespecialiseerd in de distributie van consumentenproducten in de marktsectoren Living, Fashion en Automotive Telecom. Macintosh Retail Group runt zo’n 1.250 winkels in Nederland, België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, met een totale winkeloppervlakte van circa 715.000 m2. De sector Living bestaat uit 144 woondecoratiewinkels in Nederland, België en Frankrijk onder de namen Kwantum en GP Décors. De sector Fashion omvat 742 schoenenwinkels van Brantano, Dolcis, Invito, Manfield, PRO, Shick en Scapino in Nederland, België en het Verenigd Koninkrijk. Ook Nea International, producent van medische en sportbraces, maakt deel uit van de Fashion sector. In de sector Automotive Telecom is BelCompany met 206 winkels (waarvan 30 telefoonkopen.nl winkels) de grootste aanbieder van mobiele telecom in Nederland. Halfords is dé specialist in fietsen en auto- en fietsaccessoires, met 151 winkels in Nederland en België.

Bron: wijlimburg.nl. Overgenomen met toestemming.