28 miljoen euro. Met dat exportcijfer is het Verenigd Koninkrijk de op drie na grootste bestemming van Vlaamse exporteurs en dus – zacht uitgedrukt – een belangrijke afzetmarkt. De brexit is terecht een actueel thema voor bedrijven en zal ongetwijfeld impact op hen hebben. Neem als onderneming dus de nodige stappen om die impact zo beperkt mogelijk te houden. Nu er een onvoorspelbare brexit-week aankomt en een uitstap op 31 oktober reëel blijft, schiet u best meteen in actie.
“Grote multinationals hebben zich goed voorbereid en ook kmo’s staan er steeds beter voor. Toch is nog niet elke onderneming klaar voor een uitstapscenario van het VK. Ik raad iedereen aan om in actie te schieten”, zegt Hans De Backer, Brexit Coördinator van Flanders Investment & Trade.
Wat zijn die stappen voor Vlaamse exporteurs naar het VK?
- EORI-nummer
Wanneer het VK een zogenaamd ‘derde land’ wordt, gelden de douaneformaliteiten en -rechten. In eerste instantie moet u dus een EORI-nummer (douanenummer) aanvragen voor uw exportaangiftes. Het betreft het overzetten van uw BTW-nummer; een kleine formaliteit.
- Uitvoeraangifte
De Belgische douane stelt zich op als business partner en laat u de exportaangiftes digitaal vanuit de eigen goedgekeurde laadplaats ingeven via PLDA. “Bedrijven moeten hun eigen personeel vertrouwd maken met de douaneprocedures. Kleinere ondernemingen adviseer ik een externe douanevertegenwoordiger onder de arm te nemen. Op korte termijn, want deze experts zijn dun gezaaid.”
- Invoeraangifte
Bekijk de Incoterms of leveringsvoorwaarden van uw lopende Britse contracten om te bepalen wie de Britse importaangifte zal doen. Verkoopt u op Ex-Works basis, dan neemt de Britse klant de export- en importaangiftes op zich. Bij Delivery Duty Paid bent u zelf verantwoordelijk voor alle stappen aan beide kanten (export- en importaangifte, Britse import-BTW, transport en verzekering).
- Ontdek hier meer stappen en antwoorden op vaak gestelde vragen rond de brexit.
Niet allemaal kommer en kwel
Deze eerste stappen zijn zeer doenbaar mede dankzij de goede voorbereidingen van onze douane, havens en vele logistieke spelers. Sommigen bedienen de Britse voedselketen just-in-time. Daarnaast biedt de Vlaamse overheid subsidies aan rond kennisuitbreiding en marktdiversificatie. “Verder hebben tientallen Britse bedrijven al aangegeven een Vlaamse vestiging te openen om hun toegang naar de EU-markt te verzekeren en Vlaanderen als trouwe handelspartner te behouden.”
Blijf niet met vragen achter
Welke aspecten van uw business worden mogelijks beïnvloed door de brexit? Bent u voldoende voorbereid? Ontdek het via de Brexit Impact Scan. Of heeft u vragen? Een antwoord vindt u op www.brexitready.be of via brexit@fitagency.be.