Nieuws Limburg Jacht op illegale software in regio Genk

Jacht op illegale software in regio Genk

Jacht op illegale software in regio Genk

De BSA (Business Software Alliance), een organisatie die grote softwarebedrijven overkoepelt, voert momenteel in Limburg (en vooral in Genk) een actie om illegale software op te sporen en waar nodig financiële claims neer te leggen. Zo’n 24 procent van alle software in bedrijven zou illegaal zijn, aldus de BSA. In een aantal gevallen sturen ze zelfs de deurwaarder langs met een verzoekschrift van de rechtbank om een fikse boete te betalen. Wie niet ingaat op de dading, kan zelfs een verzegeling van het bedrijf verwachten.

software BSA“VKW Limburg heeft meermaals de aanpak van BSA aangekaart bij de bevoegde instanties”, aldus directeur Strategie en Organisatie Koen Hendrix. “Het Hof van Beroep van Brussel volgde hierin, en legde belangrijke beperkingen op aan de werkwijze van BSA. Onze bedrijven hebben naast de verplichtingen om in regel te zijn met de softwarelicenties, immers ook een aantal rechten.

VKW Limburg somt enkele tips op:

– Registreer u niet vrijwillig op de website van BSA.

– Wanneer u een brief van BSA krijgt, maak dan meteen een overzicht van al uw (verplichte) softwarelicenties. Indien nodig kunt u zich hierbij wenden tot experts. Tijdens een onderzoek heeft u ook het recht op informatie. Een softwareleverancier is verplicht om u mee te delen over welke licenties u beschikt. Maak hier gebruik van.

– PC’s en/ of software die niet meer in gebruik zijn, verwijder je best uit het netwerk, maar eventueel ook uit het bedrijfsgebouw.

– Communiceer duidelijk naar uw medewerkers dat het gebruik van illegale software verboden is.

– BSA kan een bezoek brengen onder 2 noemers. Bij een louter adviesbezoek heeft u het recht om de toegang tot het bedrijf en uw medewerking te weigeren. Een adviesbezoek kan immers in een latere fase misbruikt worden als vooronderzoek in het kader van een bewarend beslag.

– De tweede vorm van bezoek is deze na machtiging door de rechtbank. In dit geval heeft een gerechtsdeurwaarder een beschikking van de Voorzitter van de Rechtbank (inzake namaak), en moet medewerking worden geboden. Ook wanneer het gaat om deze laatste vorm, dient u de beschikking grondig door te nemen. Gaat het over het recht op beschrijving of het nemen van kopieën? Of gaat het verder, en is er het recht tot inbeslagname of verzegeling? Belangrijk om weten is dat een “bewarend beslag” enkel een complementaire maatregel is die alleen genomen mag worden indien een beschrijvende maatregel niet voldoende blijkt om eventuele overtredingen vast te stellen. Controleer daarom steeds goed de grond van de beschikking.

– Tijdens een bezoek na machtiging door de Rechtbank is de BSA in principe zelf niet aanwezig. Enkel wanneer de voorzitter dit machtigt is dit toegestaan. In de meeste gevallen mag uw raadsman ook aanwezig zijn, teneinde uw rechten te vrijwaren en ervoor te zorgen dat de deskundige niet meer onderzoekt dan zij/hij strikt genomen mag. Nodig BSA ook uit om te wachten tot uw bedrijfsjurist of advocaat arriveert. Vergezel hen ook tijdens het bezoek.

– Een beslagmaatregel mag doorgaans niet tot de gehele lamlegging van de onderneming leiden. Gegevens die noodzakelijk zijn voor de werking van uw bedrijf, mag u dan ook kopiëren.

– BSA stelt doorgaans een dading voor. Ga hier niet meteen op in, maar laat het principe van de dading en de uiteindelijke juridische tekst eerst grondig analyseren.

– Een beslagmaatregel is geen bewijs van illegale software. Het is enkel gebaseerd op aanwijzingen of sterke vermoedens. Bovendien kunt u verzet aantekenen tegen de maatregel.

Reactie BSA
Het PR-bureau van de BSA laat intussen nog weten dat een aantal beweringen van VKW Limburg onjuist zijn: Zo zou de BSA niet op een verzegeling aansturen als de dading naast zich wordt neergelegd. Het bureau merkt ook op dat er aan spontaan registreren op de website van de BSA voordelen verbonden zijn, zoals het verkrijgen van tips. De woordvoerder stelt tevens dat een adviesgesprek niet tot een bewijs kan leiden en louter dient om bedrijven verder te helpen.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Personen

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.