Nieuws Limburg Jarig Ecobeton waarschuwt voor waterschaarste

Jarig Ecobeton waarschuwt voor waterschaarste

Jarig Ecobeton waarschuwt voor waterschaarste

Ecobeton Water Technologies, een innovatief familiebedrijf uit Sint-Truiden dat betonproducten maakt voor een optimale waterbeheersing, heeft de 110e verjaardag gevierd. De diverse sprekers op een feestelijke bijeenkomst, hadden één belangrijke boodschap: omdat de wereldwijde behoefte aan water bijzonder snel toeneemt, moeten we dringend investeren in slimme toepassingen om voldoende grondwater ter beschikking te hebben.

Ecobeton is met 110 jaar één van de oudste familiebedrijven in onze provincie. Ondanks de gezegende leeftijd is de onderneming steeds een voorloper geweest in de ontwikkeling van nieuwe technologieën om spaarzaam om te gaan met water. Een doelstelling die relevanter is dan ooit, zo luidt de conclusie van een terug- en vooruitblik ter gelegenheid van het verjaardagsfeest.

Zowel de internationaal gevierde professor en waterexpert Jean Berlamont, als Hilde Cuykx, gedelegeerd bestuurder van Ecobeton, waarschuwden woensdag in hun toespraak voor de gevolgen van de klimaatverandering. De effecten hiervan op de hydrologie (eigenschappen van regen- en grondwater) zijn nefast voor mens en milieu. “Waterschaarste is vandaag al een probleem op 11% van het Europees grondgebied en wordt verwacht te groeien tot 30% in 2030”, aldus Hilde Cuykx. “De totale vraag naar water zal in de komende 30 jaar het huidige aanbod met meer dan 40% overschrijden. Als we straks zonder grondwater zitten, is dat even erg als een pandemie.”

Dat maakt de nood aan aangepaste regelgeving bijzonder groot, aldus de sprekers. “Er is een mental shift nodig bij de Europese, nationale en lokale overheden inzake waterbeheer”, aldus Jean Berlamont. “Innovatie in waterbeheer is cruciaal voor onze toekomst.”

Ecobeton wil hier alvast voorloper in blijven. “Met zogenaamde ‘klimaat-adaptieve’ producten en diensten komen we tegemoet aan de uitdagingen van de waterproblematiek, zoals langdurige droogte, overstromingen, de bezoedeling met verontreinigde stoffen, enzovoort”, stelt commercieel directeur Jill Aquilani. “Zo hebben we een patent op een regenwatertank die water teruggeeft aan
de grondwatertafel, zodat er geen water wegspoelt naar de riolering. Het is immers cruciaal dat hemelwater beter in de bodem infiltreert.”

Ecobeton kondigt verdere investeringen aan in innovatieve toepassingen. “Ook in de komende 110 jaar willen we maximaal onze verantwoordelijkheid nemen door oplossingen aan te reiken die mens en milieu ten goede komen”, besluit Hilde Cuykx.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.