JBCxProvincieLimburg_Afbeelding

JBC werkt al meer dan 30 jaar gelukkig samen met Bewel

Of het een goede keuze was om met een maatwerkbedrijf in zee te gaan, moet je Bart Claes van JBC niet vragen. “Ik heb het nooit anders geweten dat we mensen uit de sociale economie hebben ingeschakeld in ons bedrijf”, zegt hij. “Het zit in ons dna om aandacht te hebben voor inclusie. Als we een steentje kunnen bijdragen om mensen meer zingeving aan hun leven te geven, dan doen we dat met veel plezier.”

Moderetailer JBC was meer dan 30 jaar geleden al één van de pioniers in Limburg om een samenwerking aan te gaan met wat toen nog de ‘beschutte werkplaats’ heette. “We hebben ons daar nooit vragen bij gesteld”, zegt CEO Bart Claes. “Het was en is nog steeds een evidentie dat we mensen die niet dezelfde mogelijkheden en kansen krijgen in het leven, een steuntje in de rug geven. We zijn ervan overtuigd dat als je een bepaald doel en zingeving hebt in het leven, het makkelijker is om gelukkig te zijn. En daar kunnen wij toe bijdragen door mensen hier aan de slag te helpen. Dat is al jaren zo. Inclusie zit in het dna van JBC. Als er hier op mijn bureau vragen komen in dat verband, gaan we daar indien mogelijk altijd op in. Zo hebben we niet alleen een enclave van Bewel-medewerkers in ons magazijn, maar nemen we bijvoorbeeld ook de broodjes en slaatjes in onze bedrijfskantine af van een sociale onderneming. We zijn ook partner van de Special Olympics en besteden op nog heel wat andere domeinen aandacht aan inclusie. Ik denk bijvoorbeeld nog aan de X2 Award voor gendergelijkwaardig ondernemen, die we vorig jaar mochten ontvangen.”

Krapte

Evident is het dus zeker, maar eenvoudig niet altijd. “Kijk, je weet uiteraard dat deze mensen niet dezelfde productiviteit hebben dan de andere medewerkers. Maar dat is ook helemaal niet erg. We zijn enorm blij dat we ze hebben. Niet alleen zijn ze heel erkentelijk dat ze voor JBC mogen werken, er zijn voor ons ook heel wat voordelen aan verbonden. Denk maar aan de huidige krapte op de arbeidsmarkt, waardoor we heel moeilijk nieuwe logistieke medewerkers kunnen vinden. Als het team van Bewel, wat vandaag toch zo’n 40 mensen sterk is, zou wegvallen, krijgen we die capaciteit nooit ingevuld met andere medewerkers. We mogen ons dus gelukkig prijzen dat de doelgroepmedewerkers ons met veel toewijding willen vervoegen.”

Familie

JBC doet er alles aan om de Bewel-medewerkers bij de grote familie te betrekken. “Als er ter gelegenheid van Sinterklaas of Pasen cadeautjes worden uitgedeeld aan het personeel, dan gebeurt dat uiteraard ook voor de Bewel-collega’s. We beschouwen hen als een echt onderdeel van ons bedrijf. En daar zijn ze zelf ook fier op. Als hen privé wordt gevraagd waar ze werken, zullen ze eerder JBC vernoemen dan Bewel. Dat ze zich hier thuis voelen, is een bevestiging dat onze missie is geslaagd.”

Het leidt dus geen twijfel dat JBC nog lang zal doorgaan met de tewerkstelling van mensen uit de sociale economie. “Inderdaad. We hebben er alleen maar goede ervaringen mee, en zien geen enkele reden om dit af te bouwen. Uiteraard evolueert de samenwerking doorheen de jaren, maar ik zie daar alleen maar positieve ontwikkelingen in gebeuren. Noteer het maar: ik ben de grootste supporter van samenwerking met maatwerkbedrijven”, besluit Bart Claes.