Nieuws Limburg Jong bedrijf verkoopt eerste 30.000 snoekbaarzen

Jong bedrijf verkoopt eerste 30.000 snoekbaarzen

Jong bedrijf verkoopt eerste 30.000 snoekbaarzen

“We zijn eindelijk vertrokken,” lacht Jiri Bossuyt van Fish 2 be in Kinrooi. “De eerste vissen zijn verkocht, 30.000 stuks. Ons eerste commercieel succes.”

Fish 2 Be werd in 2013 opgericht door bio-ingenieur en specialist in aquacultuur Jiri Bossuyt (35), samen met zijn zus Katrien en een privé-investeerder. Het idee van de ecologische viskwekerij sleepte de tweede prijs in de wacht bij de businessplanwedstrijd Bizzidee en kreeg ook het nodige risicokapitaal toegeschoven door de Limburgse investeringsmaatschappij LRM.
Fish 2 Be vestigde zich in een voormalige kippenstal in Kinrooi. “We werden mee aangetrokken door het duurzame agrarische project Agropolis,” zegt Bossuyt, die kan bogen op jaren internationale ervaring.

Normaal gezien had Fish 2 Be vorig jaar al een eerste lading van 60.000 tot 80.000 jonge snoekbaarzen moeten afleveren. “Maar door biologische problemen is dat niet gelukt. Het is hard werken geweest, maar die problemen zijn nu onder controle,” verzekert Bossuyt.
Zopas is de eerste lading van 20.000 snoekbaarsjes richting Duitsland vertrokken. Ze zijn aangekocht door ‘opkwekers’, die de volgroeide Limburgse snoekbaarzen later doorverkopen aan restaurants, gespecialiseerde winkels en vissportverenigingen. Een tweede lading van 10.000 snoekbaarzen – die op vraag van de klant wat groter moeten zijn – vertrekt binnenkort.

Jiri Bossuyt van Fish2be Jong bedrijf Fish2be verkoopt eerste lot van 30.000 jonge snoekbaars visjes 452909Uniek

Het unieke aan Fish 2 Be is dat broer en zus Bossuyt erin geslaagd zijn om ook snoekbaars te kweken buiten het natuurlijke seizoen. “Door de temperatuur van het water en de duur van het licht te manipuleren, houden we de broedvissen eigenlijk voor de gek,” legt Jiri Bossuyt uit. “We doen ze denken dat het weer tijd is om te paaien. Zo zijn we erin geslaagd om in oktober vorig jaar een tweede ‘oogst’ binnen te halen.” Hoe dat precies in mekaar zit, wil Bossuyt niet kwijt. “Dat is ons industriële geheim,” lacht hij.

Daarmee wordt de capaciteit van de kwekerij alleszins flink opgetrokken. “We zijn nu in staat om in één jaar vier keer telkens 120.000 pootvissen te kweken, of 480.000 stuks per jaar. Daarvoor moeten we wel meerdere groepen broedvissen inzetten,” legt Bossuyt uit. “We hebben al heel wat aanvragen. Als het zo verder gaat, zou het best kunnen dat we hier zullen uitbreiden. En ik zal binnenkort alvast een extra medewerker in dienst moeten nemen. Nu werken we hier zeven dagen op zeven.”

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.