faling

Juni was bijltjesmaand voor Limburgse bedrijven

De eerste 6 maanden van dit jaar werden er in Limburg jammer genoeg 43% meer faillissementen uitgesproken dan een jaar geleden. Vooral in het arrondissement Hasselt was de stijging spectaculair (+74%) en dan vooral in de laatste maand juni (+163%). Daarmee evolueren de cijfers opnieuw in de richting van het précoronajaar 2019, toen het aantal faillissementen recordhoogtes bereikte.

Heel verbazend is het toename niet echt. In de volle coronacrisis werden heel wat ondernemingen kunstmatig in leven gehouden door diverse tegemoetkomingen van de overheid. Nu die steun is weggevallen en de kosten voor personeel, energie en grondstoffen de pan uitswingen, stuiken vele bedrijven in elkaar. Vooral de toegenomen kosten zijn de druppels die de emmer doen overlopen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat in de afgelopen maand juni het meeste bedrijven ooit werden failliet verklaard in de Ondernemingsrechtbank van Hasselt. Het ging om 58 ondernemingen, ofwel 163% meer dan in 2021. Bij de collega's in Tongeren werd dan weer een status quo genoteerd, waardoor het eindresultaat voor Limburg in juni uitkwam op een toename van bijna 88%. Over het hele eerste semester bekeken, klokt Limburg af op een toename van 43%. Dat is de mildste stijging van alle Vlaamse provincies. Er gingen 504 jobs verloren door deze faillissementen, wat in historisch perspectief eerder aan de lage kant is. Het meeste jobs in Limburg ging verloren bij het inmiddels al doorgestarte Eurosped en bij Rothi, een vennootschap in Hasselt die instond voor Hotel-Brasserie Leopold Brussels.

Gekeken naar de zwaarst getroffen sectoren, staan de 'faillissement-gevoelige' klassiekers als bouw, horeca en transport bovenaan in Vlaanderen. Specifiek voor Limburg waren de garagehouders en de landbouwers het kind van de rekening. Doorgaans zijn het de jongste bedrijven die het meest onder de financiële druk te lijden hebben.