Nieuws Limburg Kaasroute gaat dicht: geen gratis schenking meer via Nederland

Kaasroute gaat dicht: geen gratis schenking meer via Nederland

Kaasroute gaat dicht: geen gratis schenking meer via Nederland

De belastingvrije schenking van een vennootschap aan de volgende generatie, gebeurt tot op heden regelmatig via een Nederlandse notaris. Zo wordt er schenkbelasting en erfbelasting ontweken. Maar: de overheid is van plan om die piste, de ‘Kaasroute’ genoemd, op 1 december 2020 te sluiten. “Wie nog voor die tijd langs de Nederlandse notaris wil gaan, zal zich moeten haasten”, aldus prof. dr. Ayfer Aydogan, gastprofessor aan de UHasselt.

Advocaat en professor Aydogan is een autoriteit op vlak van deze materie. “Wanneer men op heden een vennootschap (of onderneming buiten vennootschapsvorm) wenst over te dragen aan de volgende generatie, is de schenking een vaak toegepaste techniek”, weet ze. “In Vlaanderen bestaat sinds 2012 de mogelijkheid om het familiebedrijf belastingvrij te schenken. Daarvoor moeten wel een aantal voorwaarden zijn voldaan. In de praktijk knelt daar vaak het schoentje. Dit betekent echter niet dat een belastingvrije schenking bijgevolg is uitgesloten. Het is immers vandaag mogelijk om het bedrijf te schenken via een Nederlandse notaris. Men betaalt dan geen schenkbelasting en als de schenker minstens nog 3 jaar blijft leven, evenmin erfbelasting bij zijn overlijden.”

Deze schenkingsroute naar Nederland (de ‘Kaasroute’ genoemd) wil de overheid sluiten en de ambitie is om dat voor 1 december 2020 te doen. “Het is daarom hoog tijd voor ondernemers die schenkingsplannen hadden om in actie te schieten”, aldus professor Aydogan. “Ofwel laten ze verifiëren dat hun bedrijf voldoet aan de voorwaarden om een belastingvrije schenking in Vlaanderen te doen, en dan moeten ze zich niet haasten om te schenken voor 1 december 2020. Ofwel regelen ze de schenking nog snel in Nederland als hun bedrijf niet voldoet aan de vrijstellingsvoorwaarden. De agenda’s van de Nederlandse notarissen over de grens lijken echter stilletjes aan vol te lopen, dus in dat geval is het aangewezen om niet langer te wachten.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Onderneming
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.