illochroma bewel

Kapjesfabriek in Genk: 100 miljoen per jaar

Illochroma, gekend als producent van sierlijke etiketten voor bierflesjes, heeft nieuwe afdeling opgestart. Met 10 nagelnieuwe machines kunnen er in Genk per jaar zo'n 100 miljoen modieuze en kwalitatieve chirurgische mondmaskers geproduceerd worden. De nieuwe activiteit is goed voor 80 extra banen.

Het Genkse Illochroma is sinds een faillissement in 2011, in handen van een Chinese groep. De technologische drukkerij opereert redelijk autonoom en heeft een goede reputatie opgebouwd in Europa. Er worden voornamelijk blinkende etiketten gedrukt voor bierflesjes en andere drankverpakkingen. Vorig jaar was het bedrijf nog even in het nieuws, toen vanuit het moederbedrijf in China zo'n 3.000 mondmaskers werden opgestuurd om de zorgverstrekkers in het ZOL uit de nood te helpen.

De schaarste aan mondmaskers heeft de bedrijfsleiding aan het denken gezet. Er werd fors geïnvesteerd in het opzetten van een eigen productiefaciliteit in Genk. Deze afdeling wordt Illocare genoemd en pakt uit met het label Made in Belgium. “Door onze mondmaskers zelf te produceren in België, behouden we de controle over de uitzonderlijke kwaliteit en verkleinen we onze ecologische voetafdruk”, zegt Daniel Defrenne van Illochroma. "Het is een antwoord op de pijnpunten die worden ervaren bij goedkope, geïmporteerde mondmaskers: te korte, lange of loslatende elastieken, plastieken neuselementen die niet goed plooien, acné en huidirritatie ten gevolge van wrijving met ruwe stof… Kortom: het tekort aan kwalitatieve mondmaskers is na al die tijd nog steeds groot. Vandaar dat we met Illocare streven naar de best mogelijke bescherming in combinatie met het hoogst mogelijke draagcomfort. Daar zijn we goed in geslaagd. Onze mondmaskers zijn gecertificeerd (EN14683) en hebben een gegarandeerde Bacterial Filtration Efficiency van meer dan 99%, gepaard met een goede adembaarheid. Voor het draagcomfort hebben we iets grotere mondmaskerafmetingen, betere elastieken en een stevig neusbrugje. Speciaal voor kinderen zijn er kleinere formaten."

En Illocare wil ook de modetrends volgen. "In plaats van de blauwe standaardkleur van het chirurgische mondmasker, hebben wij gekozen voor een eigen Made in Belgium-modelijn. Want comfort en bescherming hoeven absoluut niet saai te zijn.”

Mooi meegenomen: de productie-unit brengt ook heel wat nieuwe tewerkstelling met zich mee. Daniel Defrenne: “Hiermee creëren we tachtig jobs die dankzij een samenwerking met Bewel, worden ingevuld door productiemedewerkers met een beperking."