Wat nu al vaststaat is dat de zogenaamde Einstein-telescoop in Europa zal worden gebouwd. Het is niet zomaar een sterrenkijker, maar een driehoekig observatorium met zijdes van maar liefst 10 kilometer lengte… Bovendien zal dit complex 200 tot 300 meter onder de grond worden gebouwd omdat daar de ondergrond stabieler is. Prijskaartje? Zo’n 2 miljard euro. Er zullen rechtstreeks 500 mensen kunnen werken, indirect meer dan 1.000.
Alles lijkt klaar om tegen 2032 dit megaproject in de grond te stampen. Alleen… zijn er nog 2 locaties in de running. Eentje in het Italiaanse Sardinië, de andere in de buurt van het Drielandenpunt tussen België, Nederland en Duitsland. “We hebben er als Belgisch-Limburg alle belang bij dat deze grote investering deze kant uitkomt”, vindt POM-voorzitter Tom Vandeput. “Vandaar dat we de kandidatuur moeten steunen met een ijzersterk dossier. Eén van de factoren die de beslissing beïnvloeden, is de samenwerking tussen bedrijven in de regio. Dit leidt tot innovatie, wat een grote meerwaarde biedt om rondom de telescoop een ecosysteem te creëren dat gekend is voor vernieuwende, vooruitstrevende en duurzame projecten. En uiteraard zijn het die bedrijven die in de bouwfase, maar ook nadien, hun producten en diensten kunnen aanbieden voor dit prestigeproject. De eerste aanbestedingen om hieraan mee te werken, zullen weldra worden uitgeschreven.”
POM Limburg wil alvast zoveel mogelijk bedrijven uit de grensregio met elkaar in contact brengen aan de hand van bedrijfsbezoeken, workshops en netwerkevents. Op die manier moet de innovatie gestimuleerd worden die later een economische boost voor Limburg moet opleveren. “Wat CERN heeft betekend voor Genève, kan de Einsteintelescoop betekenen voor Limburg”, aldus Vandeput, die tot slot ieder bedrijf met interesse uitnodigt voor het kick-off event op 27 mei, waar alles wordt verteld over de telescoop en contacten kunnen gelegd worden met andere innovatieve ondernemingen.