“Kinderachtig machtsspel onder Limburgers”

Voor de tweede keer sinds zijn ontstaan begin 2014 moet Locate in Limburg op zoek naar een nieuwe directeur. Aanhoudende fricties met de Limburgse Investeringsmaatschappij LRM zouden aan de basis liggen van het ontslag dat Rudi Weekers (60) zopas per mail heeft ingediend.

weekers rudiOm de sluiting van Ford Genk mee op te vangen, werd begin 2014 Locate in Limburg opgericht. Die organisatie moet in samenwerking met het Agentschap Ondernemen en Flanders Investment and Trade (FIT) buitenlandse bedrijven naar Limburg halen. Locate in Limburg deed dat de voorbije twee jaar met beperkte middelen (700.000 euro per jaar) en mensen (een directeur en vier medewerkers). Vorige maand trok Vlaams minister van Economie Philippe Muyters (N-VA) de werkingsmiddelen nog op tot bijna 3,2 miljoen euro.

Locate in Limburg kende een bewogen start. Amper opgericht gaf wetenschapper en consultant Martin Hinoul (70) begin februari 2014 zijn ontslag omdat zijn contract en werkingsmiddelen als gevolg van administratieve procedures (nog) niet in orde waren. Twee weken later stelde afgevaardigd bestuurder Urbain Vandeurzen een opvolger voor: Rudi Weekers (60). De Genkse topmanager was 13 jaar lang de operationele en financiële rechterhand van Vandeurzen bij diens inmiddels verkochte technologiebedrijf LMS.

De voorbije twee jaar kwam Rudi Weekers geregeld in de media met het nieuws dat hij enkele buitenlandse investeerders had binnengehaald en er heel wat grote jongens nog zitten aan te komen. Die communicatie werd hem van meet af aan niet in dank afgenomen. Zo botste het meermaals met topman Stijn Bijnens van de Limburgse Investeringsmaatschappij LRM, die eveneens investeerders naar Limburg haalt. Bij LRM waren ze geregeld misnoegd omdat Weekers enkele verwervingen van LRM als de zijne zou hebben voorgesteld.

Feit is dat de samenwerking tussen LRM en Locate in Limburg nooit een geslaagd project is geweest. Insiders zeggen dat de reeks ‘Limburg Valley’ die Het Belang van Limburg onlangs bracht, de druppel was die voor Weekers de emmer deed overlopen. Daarin stond dat “Locate in Limburg nog geen enkel bedrijf heeft aangetrokken”. Enkele dagen geleden heeft Rudi Weekers per mail zijn ontslag ingediend bij Urbain Vandeurzen en gouverneur Herman Reynders.

Wat er van zij, dit is opnieuw een slechte zaak voor Limburg, die in politiek Brussel wordt gezien als “een kinderachtig machtsspel onder Limburgers”. Een bron binnen de Vlaamse regering: “In het post-Fordtijdperk is het van groot belang dat buitenlandse investeringen naar Limburg worden gehaald. Maar wie dat doet en wie daarvoor de pluimen op zijn hoed steekt, is absolute bijzaak.”

Woensdag komt de raad van bestuur van Locate in Limburg samen om het ontslag te bespreken en een opvolger te zoeken.

Yves LAMBRIX