Nieuws Limburg Klanten massaal in de wachtrij bij Pipo

Klanten massaal in de wachtrij bij Pipo

Klanten massaal in de wachtrij bij Pipo

Door de ernstige vorstschade van april, zijn heel wat Haspengouwse appels niet geschikt voor consumptie. Vroeger bleef dat fruit gewoon hangen of werd het als veevoer gebruikt. Vandaag is er een alternatief waar massaal van gebruik gemaakt wordt: het persen van de appels tot sap. Bij fruitperserij Pipo in Sint-Truiden is het aanschuiven. Daar is de aanvoer van appels dit jaar verdrievoudigd.

Het wordt door Pipo aangeraden om te reserveren wil je aan de beurt komen. Dit geldt zowel voor de professionele telers als de particulieren die de weg naar de fruitperserij gevonden hebben. Hun fruit heeft allemaal vorstschade. “Wij zien hier dagelijks de gevolgen daarvan”, aldus Brecht en Dries Porreye van Pipo. Vruchten die veel te klein of veel te dik zijn, met bruine plekken en verschrompelde schil, waardoor ze niet geschikt zijn voor consumptie, enkel voor goedkope schilappel. Met het aanmaken van fruitsap wil men er toch nog een meerwaarde aangeven, waardoor het verlies voor een stuk kan gecompenseerd worden, want naast vers fruit bieden al heel wat fruittelers hun eigen geperst fruitsap aan.”

Opvallend is ook de aanvoer van fruit uit hoogstamboomgaarden. Dat fruit vindt minder zijn weg in de markt en het gaat ook vaak om oude appelrassen die in combinatie met ander hard -of zachtfruit blenden tot zeer lekkere smaken. “De overrijpe vruchten bevatten het meeste natuurlijke suikers en zijn zeer lekker,” aldus Porreye

Met zo’n 150 kg fruit kan een teler ongeveer 100 liter fruitsap mee naar huis nemen.

JCr

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Zonhoven
Zonhoven

BNP stopt smak geld in Konings

BNP Paribas Fortis Private Equity, de investeringspoot van de Franse bank, heeft een minderheidsparticipatie genomen in de Zonhovense drankenproducent Konings.… Lees meer

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.