illocare kids1

Klap van corona? Onze firma’s krabbelen recht

Bij IlloCare, producent van mondmaskers uit Genk, heeft men de beslissing van het overlegcomité niet afgewacht om de productie te versnellen. Nu het verplicht wordt voor kinderen vanaf 6 jaar om mondmaskers te dragen, worden de lijnen met kindermaten uitgebreid zodat er meer dan 2 miljoen stuks per maand kunnen gemaakt worden.

En nog een voorbeeld van de wendbaarheid die Limburgse bedrijven aan de dag leggen: bij binnenspeeltuin Kinderrijck in Bilzen, waar zaterdag plots werd meegedeeld dat de deuren ogenblikkelijk moesten sluiten, heeft de bedrijfsleiding meteen het personeel ingeschakeld om een handje te helpen in de wafelbakkerij van de groep.

De telefoon staat roodgloeiend bij Illochroma in Genk, waar het nevenbedrijf Illocare de productie van de kindermaskers op maximale capaciteit heeft gezet. "We hebben 2 lijnen volcontinu ingezet om kwalitatieve maskers voor kinderen te produceren", zegt manager Anna Lee. "Intussen hebben we al zo'n half miljoen maskers geleverd aan apotheken en rechtstreeks aan online klanten. Gezien de enorm toegenomen vraag sinds de beslissing van de overheid om maskers vanaf 6 jaar te verplichten, voeren we de productie op tot meer dan 2 miljoen per maand. Eerst bedienen we de Belgische markt, daarna gaan we ook in op de vraag van onze buurlanden."

“Niet uit China”
Anna Lee benadrukt dat ze in Genk bewust kiezen voor maskers van hoge kwaliteit.

“We zouden heel makkelijk producten uit China kunnen invoeren of onze machines ginds installeren”, zegt ze. “Maar we willen onze klanten bedienen via de kortste weg én de kwaliteit onder controle houden. Zo moet de pasvorm perfect zijn en mogen er geen schadelijke stoffen vrijkomen. Dat kunnen we garanderen door hier, vanuit Genk, de ontwikkeling en de testing te doen, en vervolgens de productie van dichtbij te monitoren. Alleen zo kunnen we een bijdrage leveren om deze pandemie te stoppen, want dat is ons doel.”

“Liever positiever”
In plaats van te kniezen over de verplichte sluiting die binnenspeeltuin Kinderrijck zaterdagmorgen plots werd opgelegd, spoelt manager Sandra Soutaer de ontgoocheling door met een flinke dosis positivisme.

“We kunnen eindeloos zeuren over de zoveelste mokerslag voor onze sector, of over de ongelijke behandeling in vergelijking met bijvoorbeeld trampolineparken, bowlingbanen of Plopsa Indoor, maar dat gaan we niet doen. We hebben direct beslist om te focussen op de activiteiten van onze groep die wel nog mogelijk zijn. Zo verhogen we de productie van onze wafelbakkerij Biesegek, die zich in huis bij Kinderrijck bevindt. Zo kunnen we ons personeel toch aan de slag houden en kijken we samen uit naar de dag dat onze speeltuin opnieuw full force gasten mag ontvangen.”