Nieuws Limburg Stories Kledingwinkel hangt na 100 jaar kapstokken aan de haak
Limburg

Kledingwinkel hangt na 100 jaar kapstokken aan de haak

(Foto: Raymond Lemmens)

De kogel is door de kerk: kleermaker Erik Bloemen heeft zijn handtekening gezet voor de onteigening van zijn winkel aan de Grote Baan in Houthalen-Helchteren. Na bijna 100 jaar zal het pand plaatsmaken voor de realisatie van de Noord-Zuidverbinding. De 64-jarige ondernemer stopt nochtans niet: hij zal zowel vanuit zijn andere winkel in Lanaken als vanuit zijn mode-mobiel zijn activiteiten verderzetten.

Grote Uitverkoop: dat hangt op het raam van Herenmode Bloemen. Zaakvoerder Erik Bloemen, de vijfde generatie van het familiebedrijf, is alvast gestart met het afbouwen van zijn zaak, aangezien op deze plaats de ingang van een nieuwe tunnel zal gerealiseerd worden. “Ik ben helemaal niet blij dat Herenmode Bloemen op deze locatie moet eindigen na bijna honderd jaar”, zegt hij in Het Belang van Limburg. “Maar ik ben content dat ik nu ongeveer de prijs heb gekregen die ik voor het pand wil hebben.”

En hoewel hij in theorie tot 2025 kan verder doen in Houthalen-Helchteren, is de uitverkoop al gestart. “Ik wil het risico niet meer lopen om met de helft van mijn stock te blijven zitten”, aldus Erik Bloemen. Maar aan stoppen denkt hij niet. “Ik doe dit veel te graag, dit is mijn leven. Ik heb nog een zaak in Lanaken: Studio K. Herenmode Bloemen verhuist naar daar en dan zien we wel hoe dat loopt. Daarnaast blijft hij actief met zijn ’tailor on tour-service’. “Ik heb een kleine mobilhome, waarmee ik op locatie ga. Klanten kunnen stoffen kiezen en ik meet hen op, zoals mijn vader me dat geleerd heeft. Echt maatwerk.”

Van de 150 percelen die de Vlaamse overheid moet verwerven om tegen 2030 de Noord-Zuidverbinding aan te leggen, zijn er intussen al 70 dossiers afgehandeld. Met 20 partijen zijn er gesprekken lopende en de andere 60 zullen nog volgen. “Er is nog tijd tot 2025 om voor iedereen een oplossing te vinden, maar het loopt sneller dan verwacht”, zegt burgemeester Alain Yzermans. “Betrokken handelaars die een nieuwe locatie in de gemeente zoeken, helpen we graag verder.”