Nieuws Limburg Kledingwinkels vragen uitstel van solden

Kledingwinkels vragen uitstel van solden

Kledingwinkels vragen uitstel van solden

De verkoop in modewinkels is sinds de verplichte sluiting volledig stilgevallen. “En net in deze weken is de lenteverkoop het grootst”, zegt Guido Vossen van Vossen Mannenmode in Tongeren en Hasselt. “Tegen dat wij de deuren opnieuw mogen openen, ten vroegste op 6 april, zijn de belangrijkste verkoopweken gepasseerd. Daarom vragen we om de sperperiode direct te laten starten en de solden op te schuiven naar 1 augustus.”

“Dat we de belangrijkste weken van de reguliere verkoop verplicht gesloten zijn, is nefast voor de hele sector op economisch vlak en voor de werkgelegenheid”, stelt Vossen. “Met onze sectorfederatie Mode Unie en Unizo, vragen we dat de overheid de sperperiode laat starten van zodra de winkels terug open mogen zijn. Ook dan zullen de consumenten voorzichtig zijn met hun uitgaven, wat ons opnieuw niet ten goede komt. Desondanks moeten de modehandelaars hun huur en andere facturen blijven betalen. Bijkomend hebben we net de volledige collectie voor het winterseizoen aangekocht, wat maakt dat leveranciers betaald moeten worden, net in een periode waarin we geen inkomsten hebben.”

Intussen nemen de grote buitenlandse online retailers meer marktaandeel in. “Zij duwen zelfstandige modehandelaars, die wel het lokale sociale weefsel, zoals onze zorgsector, mee ondersteunen én betalen, nog dieper de put in. Vandaar de oproep van Mode Unie de eigen Belgische economie te steunen en dus bij Belgische webshops te kopen zolang de lockdown van toepassing is.”

En de handelaars willen nog verder gaan. “Maatregelen zullen getroffen moeten worden om een bloedbad aan kortingen te vermijden. We moeten voorkomen dat de hele modesector in korting-opbod gaat tegen elkaar om van de stock af te geraken. Om dit te kunnen doen is er een wetgevend kader nodig dat de kortinggolf aan banden kan leggen, zodat er een gelijk speelveld komt voor alle spelers binnen de modehandel. Zoniet, dreigen er dramatische gevolgen voor de hele sector.”

En Vossen besluit: “Daarom vraagt Mode Unie dat de overheid de sperperiode (de periode voor de solden waarin geen reclame gemaakt mag worden voor kortingen) in laat gaan van zodra de winkels terug open mogen zijn tot aan het begin van de solden. Bovendien willen we dat de soldenperiode, die normaliter begint op 1 juli, pas ingaat op 1 augustus. Dat geeft ons iets meer ademruimte.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.