KMO’s vragen duidelijkheid over stroomvoorziening

Aangezien het steeds waarschijnlijker wordt dat we vroeg of laat met een stroomonderbreking te maken krijgen, groeit de ongerustheid bij de Limburgse bedrijven. Ze zijn vragende partij om snel meer duidelijkheid te krijgen over de werkelijke risico's en over het scenario dat in dat geval moet gevolgd worden.

“Er is dringend nood aan meer informatie voor de bedrijven,” vindt Patrick Buteneers, adjunct-directeur van Unizo-Limburg. “Ze moeten zich kunnen voorbereiden op de stroomonderbreking om de schade zo veel mogelijk te beperken. De KMO’s hebben zich de afgelopen jaren ingespannen om mee te werken aan een CO2-neutrale provincie en hopen dat ze nu niet in de steek gelaten worden."

Uit een eerdere bevraging van Unizo, schat 41% dat de gevolgen van een stroomtekort erg nadelig zullen zijn, met een tijdelijk staken van de activiteiten tot gevolg. Vooral in de industrie leeft bij meer dan de helft van de bedrijven die vrees. In 35% van de bevraagde ondernemingen zal een onverwachte stroompanne wel nadelige gevolgen hebben, maar blijft de problematiek beheersbaar, zolang de onderbreking niet te lang duurt.

Uit het onderzoek van Unizo blijkt wel dat bijna 30% bereid zou zijn eens te praten over een vrijwillige en geplande afkoppeling van het elektriciteitsnet, maar dan onder bepaalde voorwaarden. De afkoppeling zou bijvoorbeeld kunnen tegen een financiële vergoeding voor maximaal 4 uur en dit beperkt tot maximaal 4 keer per jaar. Vooral KMO’s uit de dienstensector willen hierover nadenken, mits voorwaarden. Algemeen ziet 40% het niet zitten en 30% heeft hier geen mening over.