Nieuws Limburg “Kunst kan ook overleven zonder subsidies”

“Kunst kan ook overleven zonder subsidies”

“Kunst kan ook overleven zonder subsidies”

De cultuursector staat zwaar onder druk. Toch zijn er ook artiesten die het hoofd goed boven water houden door een businessmodel toe te passen op hun creativiteit. Zo ook Pieter Smeets, die de kneepjes van het zakendoen leerde bij Voka Limburg, en dit in de praktijk bracht bij Aether Arts. “We zijn een kunstencentrum dat als bvba opereert, en het ook zonder subsidies erg goed doet,” aldus Smeets. “Aan het einde van ons opstartjaar, mogen we dus bijzonder fier zijn. We slagen erin om artiesten zuurstof te geven in een normaal economisch model. De beste artiest is nog altijd die waar er brood op de plank komt…”

Smeets laat zijn artiesten een combinatie maken van diverse activiteiten binnen hun kunstdiscipline, zoals workshops begeleiden, de winkel runnen, marketing verzorgen, enzovoort. Zo kunnen zij bezig zijn met hun passie en daarbij hun boterham verdienen. “Subsidies moeten het gebrek aan marketing- en bedrijfskennis bij artiesten niet opvangen,” vindt Smeets. “In de opleiding van kunstenaars wordt veel te weinig aandacht geschonken aan hoe als artiest te overleven. Er is een absolute noodzaak om artiesten creatiever te laten denken op economisch vlak.”

Aether Arts zorgde door zijn aanpak dat 8 professionele artiesten geheel of gedeeltelijk hun boterham konden verdienen in het centrum. Drie van hen (foto) stellen hun werken tentoon van 26 oktober tot 19 november in De Oude Barrier in Hasselt.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Hasselt
Hasselt

Innoveren kan je leren…

Bedrijven die onvoldoende innoveren, lopen het risico om irrelevant te worden. POM Limburg nam dinsdag tijdens een event op de… Lees meer

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.