mardaga giuliano en wout

“Laat studenten zelf kiezen hoeveel uren ze willen werken”

Het aantal uren dat studenten officieel mogen bijverdienen, is voor heel wat bedrijven van cruciaal belang. Zeker in de horeca, waar duizenden studenten het jaar rond worden ingeschakeld om pieken op te vangen, kijkt men reikhalzend uit naar de beperkingen die de nieuwe regering zal opleggen. Horecabaas Giuliano Bruno en Wout Cardeynaels, General Manager van hotel-restaurant Mardaga in As, pleiten voor een totale liberalisering: "Laat studenten zelf beslissen hoeveel uren ze fiscaalvriendelijk willen presteren. Dat is van cruciaal belang voor de horeca, waar de loonkost allesbepalend is om rendabel te kunnen werken", zo klinkt het.

Een aantal jaar geleden mochten studenten 50 dagen per jaar werken onder een gunstig tarief voor zowel de student zelf als voor de werkgever. Nadien is dit veranderd naar 475 uren per jaar. Dit zorgde voor meer flexibiliteit, zeker in sectoren zoals de horeca. “Op die manier was een student die maar een paar uurtjes per dag werd ingeschakeld geen volledige dag kwijt”, weet Wout Cardeynaels van Mardaga. “Een goede beslissing. En zeker toen de overheid in de coronaperiode besliste om het maximale aantal uren op te trekken naar 600, aangezien het toen een hele uitdaging was om geschikt personeel te vinden. De vaste mensen hadden allemaal andere oorden opgezocht omdat de horeca verplicht moest sluiten…”

Maatschappelijk relevant
De gunstmaatregel van 600 uren liep op 1 januari 2025 af, waardoor studenten opnieuw maximaal 475 uren mogen presteren. “Nefast”, vindt Giuliano Bruno. En dat om diverse redenen. “Wij vinden dat deze beperking moet afgeschaft worden en studenten volledig zelf moeten kunnen kiezen hoeveel uren ze willen werken aan het fiscaal voordelig studententarief. Studenten zijn zelf goed genoeg in staat om te bepalen hoeveel tijd ze spenderen aan school, vrije tijd en werk. Voor sommige studenten is het belangrijk om meer te kunnen werken. Er wordt hen van thuis uit gevraagd om zelf mee in te staan voor hun studiekosten of zelf te zorgen voor een budget om te besteden in hun vrije tijd. Andere studenten krijgen van thuis beperkt zakgeld en willen toch verschillende sociale activiteiten met hun leeftijdsgenoten kunnen onderhouden. Het is voor hen dus van groot belang om zelf te bepalen hoeveel ze werken.”

Geen betutteling
Of veel werken in de horeca dan geen negatieve invloed heeft op de studies? “Ik ben van mening dat we studenten niet te hard moeten betuttelen”, stelt Bruno. “Ze zijn zelf zeer goed in staat om te bepalen in welke periodes van het jaar hun focus meer naar hun studie moet uitgaan en minder naar hun werk. Hiervoor hebben wij dan ook alle begrip. Maar ik geloof er niet in dat een beperking op het aantal studenten-uren ervoor gaat zorgen dat studenten effectief meer studeren.”

Tegen zwartwerk
Wout Cardeynaels vult aan: “Als studenten meer legale uren kunnen werken, vermindert dit de prikkel om zwart te werken. Dit komt de transparantie en eerlijkheid in de sector ten goede. Nog al te vaak zijn er studenten die, na het opgebruiken van al hun studenten-uren, aan de slag gaan bij een bedrijf waar ze niet worden ingeschreven. Wij betreuren dit ten zeerste.

Sociale vaardigheden
De verdiensten zijn niet het enige voordeel voor werkende studenten. “Wij geven hen de kans om in contact te staan met onze klanten”, zegt de General Manager van Mardaga. “Hierdoor winnen ze aan sociale vaardigheden. Wij zien veel studenten die op enkele weken tijd volledig openbloeien. Verder geven wij hen ook een bepaalde verantwoordelijkheid in onze zaken en leren we ze ook hun verantwoordelijkheid te nemen. Dit nemen ze vast en zeker mee naar latere jobs en hun algemene levensvisie.”

Waarom niet met vaste werknemers?
“In onze sector is het niet op alle momenten even druk”, weet Giuliano, die elders in Limburg 3 Italiaanse restaurants uitbaat. “We hebben drukke periodes in het jaar, denk maar aan de zomervakantie. Maar er zijn ook minder drukke momenten. Vaak zijn we ook weersafhankelijk. Het lukt dus niet altijd om deze pieken op te vangen met een vaste werknemer die je elke week hetzelfde aantal uren moet laten maken. Verder zijn de loonkosten de afgelopen jaren enorm toegenomen. We betalen in ons land voor vaste werknemers een aanzienlijk bedrag per gepresteerd uur. Als wij uitsluitend met vaste werknemers zouden werken en al deze kosten zouden doorrekenen naar de klant, zou een bezoek aan onze restaurants bijna onbetaalbaar worden.
Tot slot komt het ook de overheid ten goede;: meer werkuren voor studenten kunnen bijdragen aan een hogere bestedingskracht en daarmee aan een grotere vraag. Niet enkel de horecasector maar de gehele economie wint hierbij.”

En het duo besluit: “We hopen dat het nieuwe regeerakkoord maatregelen van gezond verstand bevat. Laat studenten werken en creëer een gezond klimaat voor ondernemers!”