Nieuws Limburg Lanaken en Bilzen zijn meest ondernemersvriendelijk

Lanaken en Bilzen zijn meest ondernemersvriendelijk

Lanaken en Bilzen zijn meest ondernemersvriendelijk

De Limburgse gemeentebesturen zijn de afgelopen 6 jaar een stuk vriendelijker voor ondernemers geworden. Dat concluderen Unizo Limburg en VKW Limburg op basis van een studie, waarin parameters werden vergeleken als fiscaliteit, mobiliteit, investeringen en communicatie. Lanaken en Bilzen maken de beste beurt, Maaseik en Sint-Truiden de slechtste.

Unizo en VKW legden 489 bedrijven in onze provincie op de rooster over hun ervaringen met het lokale bestuur. Het algemeen gemeentelijk beleid wordt gemiddeld beoordeeld met 6,6 op 10. In 2012 bedroeg dit nog 6,0. Het economisch beleid verbeterde de voorbij 6 jaar iets minder uitgesproken: van 5,8 naar 6,2.

De scores van de Limburgse gemeenten zijn niet uitmuntend, maar de 44 gemeenten scoren wel duidelijk beter dan het federale niveau (5,48) en het Vlaamse beleid. Enkele opmerkelijke vaststellingen zijn dat bedrijfsleiders die zelf buiten Limburg wonen, meer tevreden zijn dan ondernemers die zelf in de gemeente wonen. Grotere bedrijven beoordelen het gemeentelijk beleid positiever dan kleinere bedrijven.

De Limburgse gemeenten die het best scoren op vlak van ondernemersvriendelijkheid (mobiliteit, fiscaliteit, ruimte en dienstverlening) zijn:
1. Lanaken (7,1)
2. Bilzen (7,1)
3. Tessenderlo (7,0)
4. Meeuwen-Gruitrode (6,8)
5. Dilsen-Stokkem (6,7)

De Limburgse gemeenten die het minst goed scoren op vlak van ondernemersvriendelijkheid zijn:
1. Maaseik
2. Sint-Truiden
3. Beringen
4. Hasselt
5. Maasmechelen

Het is een opmerkelijke vaststelling dat, op Genk na, de 4 grootste Limburgse gemeenten uitgesproken lager scoren als het gaat om dienstverlening aan bedrijven.

Bart Lodewyckx, gedelegeerd bestuurder van Unizo Limburg analyseert: “Het gemeentelijk beleid staat dicht bij de ondernemer. Uit de resultaten blijkt dat voor ondernemers de Dorpsstraat minstens zo belangrijk is als de Wetstraat in Brussel. Wij pleiten dan ook voor voldoende aandacht voor ondernemerschap op lokaal niveau. Uit onze bevraging blijkt dat een meerderheid van ondernemers pleit voor het behoud van het provinciaal niveau. Dit kunnen we alleen maar onderschrijven, maar het belet ons niet om te blijven ijveren voor een modern en efficiënt provinciebeleid.”

Ruben Lemmens, gedelegeerd bestuurder van VKW Limburg voegt toe: “De Limburgse bedrijfsleiders evalueren het gemeentelijk beleid heel wat beter dan zes jaar geleden. Toch merken we ook dat de dienstverlening door de gemeentelijke diensten er globaal niet beter op werd, en dat er op vlak van fiscaliteit, mobiliteit, investeringen, communicatie met de bedrijven of bewegwijzering weinig vooruitgang werd geboekt of het soms zelfs de verkeerde richting uitging. Gelukkig zien we ook heel wat gemeenten die het goede voorbeeld geven en sterk gewaardeerd worden door hun ondernemers. We hopen dat dit een stimulans mag zijn om voluit werk te maken van een ondernemersvriendelijk beleid als speerpunt voor de nieuwe legislatuur.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.