Nieuws Limburg Lauwers (Profel) investeert in energiecentrales

Lauwers (Profel) investeert in energiecentrales

Lauwers (Profel) investeert in energiecentrales

Paul Lauwers van de Profel-groep uit Pelt, legt net als collega-ondernemers Vic Swerts (Soudal uit Turnhout) en Jan Tormans (Tormans Group uit Geel) 1,25 miljoen euro op tafel om in de Limburgse en Antwerpse Kempen 10 centrales voor diepe geothermie te bouwen.

De 3 investeerders voorzien de fondsen voor de oprichting van Hita, een vennootschap die in de komende 10 jaar de techniek van diepe geothermie wil valoriseren. Dit houdt in dat er 10 centrales zullen komen, die elk bestaan uit putten van 2 tot 5 kilometer diepte. Daar bevindt zich water dat tot 95 graden warm is, en via een circulair systeem kan dienen voor de verwarming van gebouwen.

“Via de proefboringen in Mol weten dat het technisch kan”, zegt Geert De Meyer, gedelegeerd bestuurder van Hita en projectleider geothermie bij onderzoeksinstelling Vito. “Met de nieuwe maatschappij willen we de techniek nu omzetten in een businessmodel, dat niet zozeer tot doel heeft om forse winsten te boeken, maar wel moet bijdragen aan de duurzame ontwikkeling van de regio. We gaan nu op zoek naar geschikte locaties, zowel in Limburg als de Kempen. Tegen 2030 zouden er 10 centrales operationeel moeten zijn.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.