Nieuws Limburg Leten schiet met scherp op vakbonden

Leten schiet met scherp op vakbonden

Leten schiet met scherp op vakbonden

Voka Limburg heeft geen begrip voor de verschillende vakbondsacties die vrijdag tegen de loonnormwet werden gevoerd. Gedelegeerd bestuurder Johann Leten is boos: “In juni gaven de vakbonden hun goedkeuring aan het loonakkoord dat de regering dit voorjaar bereikte. Nu opnieuw actievoeren is dan ook buiten proportie en mist elke redelijkheid”, zegt hij.

“De vakbondsacties van vandaag zijn niet ernstig meer”, steekt Johann Leten van wal. “De loonstijging voor de komende periode zal zo goed als zeker meer bedragen dan de afgesproken 3,2%. We moeten net opletten dat de lonen niet verder dreigen te ontsporen. De energie- en grondstoffenprijzen stijgen verder door en kunnen onze lonen in een te vermijden opwaartse spiraal brengen. Het herstel na corona is nog broos. Nu meer loon eisen, is contraproductief en zal jobs kosten. De vakbonden wijzen naar de te beperkte 0,4% reële loonstijging voor de periode 2021-2022. Ze vergeten daarbij steevast de 2,8% verwachte indexering voor die periode. Bovendien zal de werkelijke indexering zeker hoger uitkomen dan die verwachting.”

“Kijk, betogingen van ambtenaren en apparatsjiks van de vakbonden die betaald worden met de zuur verdiende centen van de hardwerkende Limburger. Het is net niet misdadig te noemen.”

Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka Limburg.

“Laat ons eerder werk maken van het activeren van inactieven”, gaat Leten verder. “De ongeveer 110.000 Limburgers die geen werk hebben, moeten terug richting de arbeidsmarkt begeleid worden. “De recepten om dit te realiseren zijn gekend. We blijven pleiten voor de invoering van de Vlaamse jobbonus, maar ook het flexibiliseren van de arbeidsmarkt en het activerend omvormen van alle uitkeringen blijft bijvoorbeeld cruciaal.”

Zwaard van Damocles

Een te sterke loonstijging is een bijzonder slechte zaak voor de concurrentiepositie van onze economie. Werkgevers hebben in deze broze post-corona-tijden geen ruimte voor een te sterke loonstijging. Dit tast onze concurrentiepositie aan en bedreigt het economisch herstel. “Daarom moet de automatische koppeling van de lonen aan de index weer ter discussie gesteld worden. “We zijn het enige land in Europa met dergelijk mechanisme en dit hangt bij hogere inflatie steeds als een zwaard van Damocles boven ons hoofd”, stelt Leten.

“Die loonindexering? We zijn het enige land in Europa met dergelijk mechanisme en dit hangt bij hogere inflatie steeds als een zwaard van Damocles boven ons hoofd.”

Johann Leten, gedelegeerd bestuurder Voka Limburg.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Personen

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.