Andre-Peeters-150×300-1

Libost wil studies maken met digitale kaarten

De ingenieurs van Libost hebben in 2010 weer aardig wat opdrachten bij elkaar geharkt. Het Hasseltse bureau, dat voor 80% werd overgenomen door de Nederlandse beursgenoteerde gigant Grontmij, boekte een omzet van 14,4 miljoen, exact evenveel als het jaar voordien. De winst daalde licht, van 1 miljoen euro naar 800.000 euro. Een belangrijke opdracht die hierin verweven zit, is het studiewerk voor de tramverbindingen van Spartacus. Libost zit in de winnende tijdelijke vereniging, samen met o.a. Grontmij.

Het blijft de ambitie van het bedrijf om verder te groeien. Dit ondanks de vertraging van de investeringen door de overheden en de nog steeds mindere conjunctuur op vlak van kantoor- en industriebouw. Libost Groep zal daarom ook nieuwe activiteiten onderzoeken, zoals Mobile Mapping, de technologie waarbij auto's met digitale camera's worden gebruikt om straatbeelden te fotograferen of te filmen, zodat gegevens over een bepaalde omgeving digitaal kunnen worden opgenomen. Voor ingenieurs een belangrijke tool om toekomstige bouwprojecten nauwkeurig in te schatten.

Het gemiddelde aantal voltijdse medewerkers bij Libost is vorig jaar gedaald van 123 naar 116. Desondanks worden de verhoogde bedrijfsopbrengsten (+700.000 euro) toegeschreven aan de extra productiviteit. De raad van bestuur heeft het management (waaronder André Peeters en Werner Loosen, die samen de overige 20% van Libost nog in handen hebben) opdracht gegeven om Libost verder te integreren in Grontmij België. Wereldwijd is Grontmij actief in 50 landen, goed voor 11.000 medewerkers.