Nieuws Limburg Lichtgevende baksteen wil wereld veroveren

Lichtgevende baksteen wil wereld veroveren

Lichtgevende baksteen wil wereld veroveren

De Hoeseltse ondernemer Wilfried Blocken en zijn dochter Myriam hebben een lichtgevende baksteen ontworpen die de ambitie heeft om op wereldniveau over de toonbank te gaan. Deze ‘led-bricks’, geproduceerd door hun bedrijf Isola in Sint-Truiden, hebben geen bekabeling nodig om licht te geven doordat ze werken op ingebouwde zonnepanelen en batterijen.

Wilfried Blocken vertelt: “Toen ik een vijftal jaar geleden aan het bouwen was en mijn inrit heb aangelegd, werden er overal kabels voorzien voor grond- en tuinverlichting. Na de aanleg van de inrit werden klinkers geboord om de lampjes te kunnen plaatsen. Vier dagen later had ik al kortsluiting met kapotte lampjes als gevolg. Uit frustratie ben ik toen de led-bricks gaan ontwikkelen. Nu gooi ik deze zelfs in de vijver zonder dat ze stuk gaan. In de winter, onder het ijs, blijven ze energie absorberen en begint bij het vallen van de avond het licht te branden.”

Internationaal
Blocken besefte al snel dat er voor deze led-bricks een internationale markt open lag: “Marktonderzoek leerde dat er nergens iets soortgelijks bestond. Daarmee was het idee van een professionele steen in diverse maten, kleuren en lichtsterktes geboren. Er zijn nu 244 verschillende uitvoeringen, klaar om de wereld te veroveren.”

Diversificatie
Voor Isola, producent van isolatiemateriaal, betekent de led-brick niet alleen een innovatie, maar ook een diversificiatie. Het bedrijf beschikt over een zusteronderneming in Wallonië, en heeft een tijdje geleden de gebouwen van het vroegere HMZ in Sint-Truiden gekocht. Isola heeft ook concrete plannen om extra een bedrijf te bouwen in Tongeren. Er werken nu zo’n medewerkers, goed voor een omzet van bijna 9 miljoen euro.

Jos STERK / Dominiek CLAES

Foto: Tony VAN GALEN

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.