Nieuws Limburg Lieten tackelt Limburgse werkgevers met voeten vooruit

Lieten tackelt Limburgse werkgevers met voeten vooruit

Lieten tackelt Limburgse werkgevers met voeten vooruit

Vlaams minister van Innovatie Ingrid Lieten vindt dat de Limburgse ondernemersorganisaties tot dusver te weinig hebben gepresteerd om de reconversie van de pronvincie in te luiden. In een interview met De Standaard haalt ze zwaar uit naar het Ondernemersplatform, waarin de 6 werkgeversorganisaties, onder leiding van Urbain Vandeurzen, vertegenwoordigd zijn. Lieten vindt dat het clubje van Limburgse ondernemers meer had mogen presteren. Over een presentatie van de resultaten tot dusver zei ze: “Ik had er meer van verwacht. Na een jaar hadden ze eigenlijk verder moeten staan. Ik heb nog niet veel concrete projecten gezien, en ik ben daar toch wat ontgoocheld over. Ik heb het gevoel dat ze vooral overhead creëren.” Lees: ze gebruiken het geld van de overheid vooral om de eigen structuren te versterken. Zo zegt nog een bron uit de meerderheid in De Standaard: “Ze doen daar wat ze de overheid zelf verwijten: ze verdelen het geld gewoon onder elkaars eigen bedrijven.”

Auw. Dat komt aan. En dus trekken de ondernemersorganisaties in het verweer. “We vinden de uitspraken van Lieten verrassend en onterecht,” zo staat in een gemeenschappelijk communiqué. “De projecten waarin het Ondernemersplatform het voortouw neemt, kregen 2,4 miljoen euro voor twee werkingsjaren toegewezen. Dit is in z’n totaliteit zelfs niet eens 1% van het totale SALK-budget van 250 miljoen euro. Voor dit bedrag moeten de 6 werkgeversorganisaties met een overkoepelende structuur 8 concrete projecten uitwerken in 2 jaar gericht op stimulering van ondernemerschap, innovatie en internationalisering…”

Verzuring
En de werkgevers razen verder: “De afgelopen maanden werden die projecten in onderlinge samenwerking grondig voorbereid, uitgewerkt en begeleid door ervaren topmanagers met expertise in transformatiemanagement en internationaal zakendoen. Bovendien worden ze in extenso afgestemd met de diverse kabinetten en organisaties zoals Agentschap Ondernemen en Flanders Investment en Trade. Deze projecten zitten op schema en in de verschillende organisaties wordt, waar mogelijk, al voluit aan de uitvoering gewerkt.
Positieve samenwerking tussen alle actoren is de belangrijkste succesfactor in de uitvoering van het SALK-plan. Daarom verkiezen de werkgeversorganisaties om publiek niet verder in te gaan op uitspraken die de verstandhouding tussen werkgevers en de Vlaamse regering dreigen te verzuren.”

Vlaams minister-president Kris Peeters heeft ook al openlijk gezegd dat hij de kritiek van Lieten niet begrijpt. Het Limburgse dossier zorgt dus duidelijk voor wrevel binnen de Vlaamse meerderheid.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.