300x250_txb-03

Limburg boven bij Virgin-baas Richard Branson

Op een zeer boeiend seminarie met Richard Branson, georganiseerd door Flanders DC, pakte de wereldwijd gevierde ondernemer uit met enkele zeer nuttige tips. De Virgin-baas werd voor meer dan 1000 aanwezigen het vuur aan de schenen gelegd door 3 Limburgers: Davy Kestens van TwitSpark, Arnoud Raskin (Streetwize/Mobile School) en Bart Becks (Sonic Angel). Made in Limburg was met de winnaars van onze lezersactie present, en maakte er een heuse VIP-belevenis van. De foto's vind je onderaan. Onze verslaggever ter plaatse (met dank aan Eddy Claesen van Group Claesen uit Genk) noteerde daarbij volgende quotes van Richard Branson:

1. Succesvol starten vanuit frustratie !
Ondernemingen worden vaak gestart vanuit FRUSTRATIES. Je bent consument en stelt vast dat het niet en/ of slecht werkt. Mensen die dan vanuit deze frustratie een bedrijf starten hebben kans om succesvol te worden. Virgin is ontstaan vanuit frustratie!

2. Ga ervoor!
De 61-jarige Branson heeft als levensmotto ‘Screw it, let’s do it.’ Niet (teveel) denken, maar doen! Geluk bepaalt voor de helft het succes van je onderneming, de rest is instinct (buikgevoel) en ervaring.

3. Omring u met de juiste mensen
Besef altijd: een bedrijf is een groep mensen. Geef ze vrijheid en vertrouwen. Laat hen uw zaken runnen alsof het hun eigen bedrijf is. Laat mensen doorgroeien.

4. Mensen zijn zoals bloemen
Zorg dat je als CEO een goed luisteraar en motivator bent en geef je mensen complimenten. Bloemen die water krijgen bloeien open, mensen die een schouderklopje krijgen groeien.

5. Hou van uitdagingen
Mama Branson zette de kleine Richard uit de auto en stimuleerde hem om zelf naar het huis van zijn grootmoeder te wandelen.
Ze zorgde voor uitdagingen, heb hier geen schrik voor. Ben je avonturier of ondernemer ? En is ondernemen geen avontuur?

6. Je zal fouten maken, maar zorg dat je bent ingedekt
De meeste beginners hebben geen of weinig financiële armslag. Zonder geld, faal je. Neem risico, maar dek mogelijke fouten in zodat er geen catastrofale gevolgen zijn.

7. Test klein
‘Hoe weet je of iets potentieel heeft? Stop eerst je teen in het water. Voelt het lekker? Neem dan een heel bad!’ Branson raadt aan klein te beginnen, vaak op buikgevoel en zeker zonder duur marktonderzoek, om dan geleidelijk op te bouwen of bij te sturen.

8. Wordt groot en blijf klein !
Groeit de onderneming, maak dan vele kleine bedrijven. Deel het bedrijf op in kleine bedrijven en laat mensen verantwoordelijk worden van deze kleinere bedrijven. Laat desnoods de poetsvrouw doorgroeien tot verantwoordelijke van een kleiner bedrijf.

9. Zijt de BESTE !
Als je iets doet zijt dan overal de BESTE in! Er is altijd een markt voor diegene die de BESTE zijn !

Enkele sfeerfoto's vind je hier:

[gallery itemtag="div" icontag="span" captiontag="p" link="file" orderby="ID"]