Nieuws Limburg Limburg haalt achterstand in windmolens op

Limburg haalt achterstand in windmolens op

Limburg haalt achterstand in windmolens op

Limburg telt momenteel 29 windmolens. Dat zijn er vijf meer dan het jaar voordien. De 29 molens leveren een vermogen van 60 MW, goed voor groene stroom aan 34.300 Limburgse gezinnen. In Vlaanderen kwamen er vorig jaar in totaal 37 windmolens bij. De blijkt uit cijfers van de Vlaamse WindEnergie Associatie (VWEA), die alle betrokken actoren (studiebureaus, projectontwikkelaars, uitbaters en toeleveranciers) overkoepelt.

Limburg zet daarmee zijn inhaalbeweging ten opzichte van de andere Vlaamse provincies voort, maar blijft onderaan bengelen. “Vergeleken met andere Vlaamse provincies is het windaanbod in Limburg minder gunstig,” specialis Bart Bode. “Maar dankzij nieuwe technologie en hogere windmolens, kunnen nu ook in Limburg de betere windsnelheden gevangen worden. Bovendien voert de provincie met zijn plan ‘Limburg CO2-neutraal’ een beleid dat groene energie in het algemeen ondersteunt.”

Aspiravi
Limburg doet het op een ander vlak ook nog goed. Het windenergiebedrijf Aspiravi is met 79 windmolens, goed voor 129 MW aan vermogen, veruit de grootste uitbater van windmolens in Vlaanderen. Aspiravi uit Harelbeke is voor het merendeel in handen van 95 Vlaamse gemeenten, waaronder ook de 44 Limburgse gemeenten (goed voor 45% via Nuhma). Aspiravi heeft zoals bekend samen met LRM ook ‘Limburg Win(d)t’ opgericht, dat op zoek gaat naar geschikte locaties voor windmolenparken.

De grootste windmolenbouwer is het Duitse Enercon met nu 125 windmolens in Vlaanderen.

Vergunningen
De hele windenergiesector is in België al goed voor zo’n 6.000 jobs. Grote doorn in het oog van de sector is het vergunningenbeleid. “Voor de bouwvergunning is de provincie bevoegd, voor de milieuvergunning is dat het gewest. Dat zorgt voor heel wat onzekerheid en lange procedureslagen,” zegt Bode. Hij pleit voor één omgevingsvergunning, zoals dat in Wallonië al het geval is. “Dat is noodzakelijk om de verdere groei in de sector te realiseren.” Precies omwille van dat ingewikkelde vergunningenbeleid is het moeilijk te zeggen hoeveel windmolens er dit jaar zullen bijkomen.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.