Nieuws Limburg Limburg hinkt achterop door gebrek aan juridische bijstand

Limburg hinkt achterop door gebrek aan juridische bijstand

Limburg hinkt achterop door gebrek aan juridische bijstand

Limburgse ondernemers hinken achterop in hun professionalisering omdat ze erg weinig juridisch advies inwinnen. Dat is de conclusie van een onderzoek dat VKW Limburg zopas uitvoerde. Slechts 1,7% van alle bedrijfsjuristen werkt in een Limburgs bedrijf. Limburgse bedrijven vinden eveneens moeilijk de weg naar externe juridische adviseurs. Hoewel 1 op 3 bedrijven stelt maandelijks juridisch advies in te winnen en 23% aangeeft zelfs wekelijks bij een jurist te rade te gaan, blijkt dat ongeveer de helft van de bedrijven geen juridisch advies inwint bij het ondertekenen van belangrijke contracten. Nog volgens VKW Limburg consulteert slechts 1 op 3 een jurist bij het nemen van cruciale beslissingen. Limburgse ondernemers denken meestal pas aan juristen wanneer er effectief geschillen ontstaan. De CEO, CFO of boekhouder doen vaak de opvolging.

“De enquête brengt in kaart hoe een bedrijf vandaag met zijn ‘legal business’ omgaat,” aldus Koen Hendrix, directeur Strategie en Organisatie bij VKW Limburg. “We stellen vast dat dit nog veel te vaak een ad hoc-verhaal is en dat de ondernemer vooral met ‘damage control’ bezig is. Toch kan men echter preventief heel wat schade vermijden door op voorhand contracten goed te screenen, door meer adviezen in te winnen en niet alleen te schakelen op intuïtie. Daarbij komt dat het inschakelen van een bedrijfsjurist nog te veel als een extra kostenpost beschouwd wordt.”

kristof coxDit alles doet de werkgeversorganisatie besluiten dat onze provincie de trein van de professionalisering dreigt te missen. En daarom start het VKW met de oprichting van het Platform Juridische Professionalisering (PJP). Dit wil via diverse activiteiten Limburgse bedrijven actief ondersteunen, zodat zij zich zowel in binnen- als in buitenland professioneler in de markt kunnen zetten. Diverse Limburgse bedrijfsjuristen zetten mee de schouders onder het platform, waaronder Kristof Cox van Deloitte Fiduciaire in Hasselt (foto). “We doen mee omdat we in het ondernemerslandschap bedrijven met twee snelheden zien. Je hebt enerzijds de gevestigde bedrijven die al heel lang zonder contracten en puur op vertrouwen werken. Anderzijds zien we, zowat sinds 2008, jongere bedrijven waarbij het juridische aspect al meer structureel ingebakken is. Zij benen op dat vlak stilaan de collega’s in andere provincies bij.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.