Nieuws Limburg Limburg kent laagste aantal startende bedrijven

Limburg kent laagste aantal startende bedrijven

Limburg kent laagste aantal startende bedrijven

In Limburg zijn er vorig jaar 5.638 nieuwe ondernemingen opgestart, een groei van 4,95%. Dit is goed, maar wel de minste groei van alle provincies. Het is de enige provincie in Vlaanderen waar in het eerste kwartaal van 2011 een daling van het aantal starters optrad (-2,33%).

Unizo-Limburg, dat deze cijfers bekendmaakte naar aanleiding van hun jaarlijkse Startersdag, zoekt de verklaring hiervoor in het feit dat Limburg een zeer conjunctuurgevoelige regio is. “Tijdens de financieel-economische crisis ging het aantal starters spectaculair de hoogte in,” weet Unizo-directeur Joël Stockmans. “Heel wat werkzoekenden overwogen op dat moment immers de start van een eigen zaak. Nu de economie weer heropleeft, zijn er ook weer heel wat vacatures in te vullen en kiezen meer Limburgers voor een job in dienstverband.”

Gemeten per inwoner, blijft Limburg nochtans goed scoren qua aantal starters. De startersdichtheid bedraagt 1 per 149 inwoners, nipt iets minder goed dan Antwerpen.

Grootste netto groeiratio
Recent onderzoek wijst uit dat Limburg ook de hoogste netto groeiratio van Vlaanderen heeft, wat het verschil is tussen het aantal opgerichte bedrijven en het aantal stopzettingen. Deze indicator geeft dus aan hoeveel ondernemingen er netto zijn bijgekomen in verhouding tot het aantal bestaande bedrijven. Deze nettogroeiratio in Vlaanderen bedroeg 2,11% in 2010, terwijl Limburghet een stuk beter doet met 2,79%. Ook voor de crisis voerde Limburg al dit klassement aan.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.