Limburg komt sluiting Ford in najaar te boven

Waar in de komende maanden de sluiting van Ford Genk nog een laatste keer een negatieve impact op de werkloosheid zal hebben, wordt verwacht dat de economie in Limburg tegen het jaareinde flink zal aantrekken. Alle indicatoren voorspellen een relance, met de automobielsector als positieve uitschieter, zo stelt Voka Limburg.

De stagnering die de Limburgse economie momenteel doormaakt, na een lichte opleving in het begin van 2015, was door Voka voorspeld. Sinds april is de groei stilgevallen die zich in november vorig jaar had ingezet. Tot na de zomer zal dit zeker zo blijven, zo luidt de conclusie van de conjunctuurbarometer die Voka Limburg maandelijks verspreidt.

Johann LetenToch is de boodschap positief. In vergelijking met een jaar geleden zijn de meeste indicatoren om de komende maanden te voorspellen, veel minder dramatisch. Volgens de evolutie die wordt vooropgesteld, mogen we tegen het najaar een nieuwe relance verwachten. Factoren die hierbij een rol spelen, zijn onder meer het toenemende aantal starters in Limburg, een stijging van het aantal exporttransacties, een toenemend aantal bouwaanvragen en meer boekingen voor de toeristische infrastructuur. Opvallend is dat Voka Limburg veel meer inschrijvingen van nieuwe voertuigen telt, zowel voor particulieren als bedrijven.

“Een signaal van consumentenvertrouwen dat kan tellen,” vindt gedelegeerd bestuurder Johann Leten. “Er zijn dan ook voldoende redenen om een zonnig najaar voor de Limburgse economie te voorspellen. Het zegt iets over de veerkracht van Limburg en de manier waarop de sluiting van Ford Genk wordt verteerd.”

Die sluiting speelt wel nog een rol in de enige domper op de vreugde: de werkloosheid zal verder stijgen. “Ten eerste omdat er nu een aantal schoolverlaters in de statistieken komen, maar ook omdat het outplacement voor de laatste groep Ford-mensen weldra afloopt en ook zij dan officieel als werkloos geregistreerd worden,” besluit Leten.