Nieuws Limburg “Limburg moet deel van de taart krijgen”

“Limburg moet deel van de taart krijgen”

“Limburg moet deel van de taart krijgen”

Voka Limburg heeft een memorandum opgesteld waarin de tien Limburgse topprioriteiten worden gebundeld naar aanleiding van de Europese, federale en Vlaamse verkiezingen. “De studieronde is voorbij, de volgende regeringen moeten knopen doorhakken”, zegt voorzitter Francis Wanten.

“Na de klappen die de provincie heeft moeten incasseren, zette ondernemend Limburg de voorbije jaren sterk in op jobcreatie. De werkloosheidsgraad dook hierdoor in 2018, voor het eerst sinds de sluiting van de steenkoolmijnen, onder het Vlaamse gemiddelde. Wij zijn trots op de realisaties van onze ondernemers, maar vinden dat het tijd is voor de volgende stap.”

Gedelegeerd bestuurder Johann Leten vult aan: “We moeten ambitieuzer zijn. Limburg moet accelereren én excelleren. Maar om dat mogelijk te maken, hebben we alle beschikbare talenten, ruimte én logistieke troeven nodig. Daarom stellen we tien topprioriteiten voor. Prioriteiten waardoor Limburg haar volle potentieel eindelijk kan benutten.”

En dit zijn ze:

• Onvoorwaardelijke uitvoering van de randvoorwaarden uit het SALK-uitvoeringsplan. “Dit moet gebeuren met een engagementsverklaring én resultaatverbintenis van de volgende regeringen.”

• Flexibele governance voor vervoersregio Limburg.”We moeten de basisbereikbaarheid van onze provincie optimaliseren met noodzakelijke middelen en mandaten.”

• Volledige, onverkorte ontwikkeling van de ENA-gebieden.”Het uitwerken van het Economisch Netwerk Albertkanaal (ENA) geeft extra ruimte om werken te creëren. Het faciliteert eveneens het gebruik van de binnenvaart als vervoersmiddel.”

• Vastleggen van beleidskaders Beleidsplan Ruimte Vlaanderen. “Dit moet gebaseerd zijn op beslist beleid (zoals de realisatie van de Noord-Zuidverbinding en Spartacus), met focus op de centrale ligging binnen de Euregio opdat Limburg alle ontwikkelingskansen behoudt.”

• Erken de Limburgse voorstellen voor (meer) gespecialiseerde opleidingen hoger onderwijs.
“Deze voorstellen zijn geënt op de noden van de speerpuntsectoren, met het 10-10-10-plan van UHasselt als uitgangspunt.”

• Verleng de termijn van de steunmaatregel ‘ontwrichte zone’. “Deze verlenging is nodig om het volle potentieel na de flexibilisering van de maatregel te benutten. Zo kunnen we onze competitiviteit binnen de Euregio handhaven.”

• Behoud het provinciaal niveau. “De provincie heeft een belangrijke rol als katalysator, als bovenlokaal samenwerkingsorgaan en op het niveau van back-office. Mét respect voor het primaat van de politiek.”

• Verplichte fusies tot minimum 10.000 inwoners. “Hierbij moeten gemeenten die fuseren met een minder ‘aantrekkelijke’ partnergemeente een aangepaste fusiebonus krijgen.”

• LRM blijvend verankeren in Limburg. “Dit moet gebeuren onder voogdijschap van de Vlaamse regering die dividenden doorstort naar LSM (Limburg Sterk Merk).”

• Geef Limburg zijn rechtmatig aandeel bij grote overheidsinvesteringen en -bestedingen. “Het investeringsplan van de NMBS is een symptomatisch voorbeelddossier. We vragen geen extra’s maar wel de middelen waar we recht op hebben.”

En de voorzitter besluit: “Deze 10 prioriteiten zijn stuk voor stuk cruciaal binnen hun domein. De studieronde is voorbij, de volgende regeringen moeten knopen doorhakken. Om te groeien als provincie moeten in de komende legislatuur niet vier of vijf, maar al deze prioriteiten vervuld worden. Wij zullen dan ook de balans opmaken én druk zetten op de politici. Wij snijden de taart alvast aan, laat ons hopen dat wij vanuit Brussel ook het stuk krijgen waar we recht op hebben”, besluit Francis Wanten.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.