Nieuws Limburg Limburg wil meer 50-plussers aan het werk

Limburg wil meer 50-plussers aan het werk

Limburg wil meer 50-plussers aan het werk

De provincie Limburg en het Erkend Regionaal Samenwerkingsverband (ERSV) Limburg lanceren vanaf midden volgende maand een actieplan om meer Limburgse 50-plussers aan het werk te houden of te krijgen. De provincie heeft daarvoor een budget van 450.000 euro aan de kant gezet. “We willen in de eerste plaats de bedrijven aanzetten om na te denken over deze problematiek”, zegt gedeputeerde voor economie Marc Vandeput. Het actieplan komt niet zomaar uit de lucht vallen. Met de statistieken in de hand toont Vandeput nog eens aan dat de eens zo jonge Limburgse provincie in snel tempo vergrijst. “En sneller dan de rest van Vlaanderen”, aldus Vandeput. “We kunnen dus niet bij de pakken blijven zitten.”

Op dit moment zijn bijna 4 op de 10 Limburgers ouder dan 50 jaar. Limburg heeft een ‘doorstromingscoëfficiënt’ van 93%. Dat betekent dat voor 100 mensen die aan het einde van hun carrière zitten, er nog amper 93 klaar staan om hen te vervangen. Voor het hele land bedraagt die coëfficiënt 99%. “Als we niets doen, zal die toestand in Limburg nog verergeren tot minder dan 70% in 2022”, zegt directeur Economie Bruno Bamps van de provincie Limburg.

Actieplan
Op 14 februari wordt in het Provinciehuis de kick-off van het actieplan gelanceerd. Nadien wordt tijdens aparte sessies voor bedrijven een diepgaande analyse geschetst voor zeven sectoren: bouw, logistiek, zorg, metaal, sociale en beschutte werkplaatsen en dienstencheques. Daarnaast gaan 300 Limburgse 50-plussers omzeggens individueel begeleid worden in een praktijklabo, met de bedoeling om ze duurzaam in te schakelen in de arbeidsmarkt. “Daarbij kunnen zowel de werknemers als werkgevers rekenen op een goede ondersteuning”, vult Bruno Bamps nog aan.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.