Limburgs bedrijf zoekt miljoenen in San Francisco

De Limburgse kmo TrendMiner zoekt op dit ogenblik zo’n vijf tot tien miljoen dollar aan risicokapitaal bij investeerders. Niet in eigen land, maar wel in San Francisco. “Dergelijk risicokapitaal om snoeihard te groeien vind je daar veel gemakkelijker,” zegt CEO en medeoprichter Bert Baeck, die met TrendMiner ondertussen gehuisvest is op de Corda Campus in Hasselt.

SONY DSCBert Baeck (33) studeerde voor Burgerlijk Ingenieur Computerwetenschappen in Gent. Na twee jaar ervaring bij Bayer in Antwerpen, richtte hij met behulp van een Limburgse partner, de KU Leuven en het IWT zijn eigen dataminingbedrijf D-Square op. Grote bedrijven zoals Fluxys, Nyrstar, Bayer en Umicore zijn er klant. “Maar vanaf 2008 kregen we het echt moeilijk door de wereldcrisis en door de concurrentie van 'grote dozen' zoals Siemens, General Electric of Honeywell. We moesten ons heruitvinden,” getuigt Baeck vanuit San Francisco. “We hebben de boeg gewend in de richting van zoektechnologie. Zeg maar een Google voor procesdata. Dankzij onze technologie kunnen bedrijven in de massa van gegevens onregelmatigheden opsporen, analyseren en voorspellingen maken. We combineren dus datamining met trendanalyse. Het helpt onze klanten bij het nemen van gefundeerde beslissingen.”

Maal 4
TrendMiner was geboren en in ruil voor anderhalf miljoen startkapitaal van LRM in 2010, verhuisde het zijn hoofdzetel naar de Corda Campus in Hasselt. “Aanvankelijk met frisse tegenzin, maar nu zou ik nergens anders willen zitten,” zegt Baeck. “Dit is een Silicon Valley in het klein.” TrendMiner is nu 16 medewerkers sterk en mikt dit jaar op een omzet van bijna 2 miljoen euro. Bert Baeck wil verder groeien en schuimt daarvoor de venture capitalists (VC’s, investeerders) af in de VS, op zoek naar vijf tot tien miljoen dollar. “Onze gespecialiseerde zoektechnologie is gepatenteerd voor Europa en de VS,” legt Baeck uit. “We moeten nu snel de wereld veroveren en voorsprong nemen, anders kunnen we het vergeten. We groeien nu ieder jaar wel met een factor twee, maar dat moet een factor vier worden. Voor dergelijke groeiscenario’s vind je in Vlaanderen minder investeerders. In San Francisco wel, die zijn dat soort groeiverhalen gewoon. In onze cultuur past dat niet zo.”

Opgeslokt
In twee weken tijd is de jonge ondernemer bij zo’n vijftien VC’s gaan aankloppen. “De eerste resultaten zijn positief, er is zeker en vast interesse,” zegt Baeck. “De investeerders hier zien het nog groter dan ikzelf. Als we in ons opzet slagen, gaan we fors investeren in sales en marketing, om meteen een serieus wereldmarktaandeel te veroveren.” Eén en ander betekent dat TrendMiner in pakweg twee jaar tijd kan uitgroeien tot een bedrijf met 100 medewerkers. “Daarvoor gaan we een vestiging in San Francisco moeten neerpoten. Maar onderzoek en ontwikkeling blijven in Hasselt, zoveel is zeker." En als TrendMiner straks toch opgeslokt wordt door een grote speler? Bert Baeck: “Dan gaan we dat geld investeren in een nieuw initiatief, zeker weten.”