Nieuws Limburg “Limburgse accenten in regering broodnodig”

“Limburgse accenten in regering broodnodig”

“Limburgse accenten in regering broodnodig”

Voka Limburg reageert tevreden op de verklaringen die N-VA, CD&V en Open VLD dinsdag aflegden naar aanleiding van de vorming van een nieuwe Vlaamse en federale regering. “De partijen leggen immers de klemtoon op de economie,” aldus Johann Leten. “Bovenop deze uitdagingen zal Limburg ook de sluiting van Ford Genk moeten trotseren. Het SALK-rapport bracht alle pijnpunten van de Limburgse economie bloot. Wij hopen dat de komende jaren ook de Limburgse dossiers één voor één weggewerkt worden.”

Tijdens de volgende legislatuur zullen twee belangrijke doelstellingen tegelijkertijd moeten worden gerealiseerd: zowel de begroting van elke overheid op orde brengen als de competitiviteit van de ondernemingen herstellen. “De weinige beleidsruimte die er is moet in de eerste plaats ingezet worden om de groei en het concurrentievermogen te verhogen,” aldus nog Leten. “De sociale partners zullen hun verantwoordelijkheid moeten opnemen om dit te helpen realiseren. We moeten actief mee onze nek uitsteken, en niet als toeschouwer toekijken.”

Duidelijke keuzes nodig
Lastenverhogingen zijn hierbij geen optie, aangezien België al zowat de hoogste lastendruk van de eurozone heeft, vindt Voka. “Het is dus een grote uitdaging, die volgehouden inspanningen en maatschappelijke keuzes zal vragen,” weet Leten. “Maar het is én noodzakelijk én haalbaar dat de politiek die beide doelstellingen tegelijk haalt. Het is nu afwachten welke duidelijke keuzes in het Vlaams regeerakkoord staan.”

Johann Leten

Johann Leten

Voka verwacht in elk geval extra investeringen in infrastructuur, een aanpak van de missing links in onze mobiliteit, een loopbaan tot 65 jaar, een persoonsgerichte financiering van de zorg, de uitvoering van het hervormingsplan voor het secundair onderwijs en geen extra belastingen. “Dit kan niet zonder extra investeringen in onderzoek en ontwikkeling te vergeten, net als elektriciteitstarieven in lijn met de buurlanden, de afschaffing van de aanmoedigingspremie voor tijdskrediet, vereenvoudigde vergunningsprocedures, een fusie van gemeentes, een beperking van tussenstructuren bij de overheid.”

Limburgse accenten
Johann Leten gaat verder: “Eind februari van dit jaar stelden we ons verkiezingsmemorandum de Applausmeter voor. Het principe is een eenvoudige en duidelijke oproep aan de politici, die nu nog meer geldig is dan toen: geef in de komende beleidsperiode uitvoering aan alle toezeggingen, plannen, engagementen of projecten die reeds geruime tijd op tafel liggen en ontvang per effectieve realisatie een staande ovatie, niet alleen van Voka Limburg, maar van de hele bedrijfswereld.”

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.