Nieuws Limburg Limburgse bedrijven kampen met schijnzieken

Limburgse bedrijven kampen met schijnzieken

Limburgse bedrijven kampen met schijnzieken

Heel wat gezonde werknemers melden zich ziek uit vrees om besmet te geraken met het coronavirus. Bedrijven trekken daardoor aan de alarmbel. Een aantal burgemeesters, waaronder Bob Nijs van Lommel, roept wie gezond is op om “zijn verantwoordelijkheid te nemen“.

Eén van de bedrijven die met een groot personeelstekort kampt, is Viskoteepak in Lommel, een fabrikant van velletjes rond worsten. “Normaal werken we in vijf ploegen met 370 werknemers”, stelt Jan Maas van het managementteam in Het Belang van Limburg. “Maar door de coronacrisis zitten we met een vijftigtal mensen thuis, terwijl dat er anders hoogstens tien zijn. We vermoeden daarom dat heel wat gezonde werknemers thuis blijven uit ongerustheid. Een begrijpelijke reactie, maar dat is onnodig. De werkomgeving is zo ingericht dat de afstandsregel van 1,5 meter overal gerespecteerd kan worden. Zelfs in de bedrijfskantine hebben we maatregelen genomen zodat iedereen apart aan één tafel kan zitten. Burelen worden door één persoon tegelijk gebruikt en daarnaast zijn er een dertig à veertig mensen die thuis werken.”

Het bedrijf vreest dat de productie in het gedrang komt als er nog meer werknemers zich ziek melden. “En dat zou de eerste keer zijn sinds de oprichting in 1975. Als we het productieproces moeten stilleggen, zijn we misschien maanden kwijt voor dat volledig is heropgestart. We produceren op het vlak van salami’s de worstenvellen voor 50% van de wereldmarkt. Als dit stilvalt, zal dat internationaal voelbaar zijn. Uit Spanje en Italië waar supermarkten worden leeggekocht, is de vraag nu juist heel groot.”

De Lommelse burgemeester Bob Nijs (CD&V) steunt de noodkreet van de bedrijven op zijn territorium. Hij roept gezonde werknemers op om zeker te gaan werken. “Ze hebben angst. Een begrijpelijke reactie, maar wie kan moet zijn verantwoordelijkheid nemen om de werkgelegenheid in de toekomst niet in gevaar te brengen. Door te gaan werken, dragen ze ons steentje bij om onze regio te versterken zodra de crisis achter de rug is. We klappen elke avond in onze handen voor de zorgverleners, en dat is terecht. Maar ook werknemers uit andere sectoren, die in deze moeilijk omstandigheden naar hun werk gaan, verdienen applaus.”

GVB

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Dossier

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Dossier
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.