Nieuws Limburg Limburgse bedrijven minst positief over Europa

Limburgse bedrijven minst positief over Europa

Limburgse bedrijven minst positief over Europa

Een meerderheid van de Limburgse (en Vlaamse, bij uitbreiding) kmo-bedrijfsleiders (6 op 10) vreest dat een uit de hand lopen van de eurocrisis een negatief effect zal hebben op hun bedrijf. Iets minder dan de helft (47%) vindt wel dat de invoering van de euro goed voor hun bedrijf is geweest.

Dat blijkt uit een enquête van Unizo naar aanleiding van de ‘Dag van Europa’, die woensdag werd gevierd. De resultaten tonen aan dat Europa voor de kmo’s tegelijk veraf én dichtbij staat. Slechts één op vier vindt dat de uitbouw van de EU een positieve invloed had op hun bedrijf, en vier op tien zelfs een negatieve invloed. De Limburgers (51% geen positieve invloed) zijn het minst positief.
Bijna 1 op 2 (43%) ondervindt concurrentie van bedrijven uit andere Europese lidstaten. De btw-administratie (ruim 4 op 10) en het verschil in btw-tarieven (bijna 4 op 10) zijn de voornaamste problemen voor grensoverschrijdend zakendoen.

De bedrijven maken weinig gebruik van buitenlandse werknemers. Slechts 1 op 10 stelt werknemers uit andere lidstaten tewerk. In Limburg slechts 3%. Europese subsidies zijn niet bekend voor 2 op 3 kmo-bedrijfsleiders. In Limburg maakt slechts 3% er gebruik van. Ruim de helft van de Limburgse ondernemers verwacht geen heil van Europa om het economisch klimaat te verbeteren.

BTW
Naar aanleiding van de resultaten roept Unizo op om in de eerste plaats de rompslomp bij de btw-afhandeling te vereenvoudigen. Daarnaast breekt de organisatie van de zelfstandigen onder meer een lans voor het beter afstemmen van de regels, standaarden en normen op maat van de kmo. “Europa moet de kmo als vertrekpunt nemen voor haar economisch beleid”, zo vat de organisatie het samen.

Reageer op dit bericht

Onderneming

Gerelateerde berichten

Onderneming

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.