Nieuws Limburg Limburgse bedrijven schoppen het steeds verder

Limburgse bedrijven schoppen het steeds verder

Limburgse bedrijven schoppen het steeds verder

De verre export van Limburgse bedrijven kende in 2017 een sterke groei. Het aantal afgeleverde Certificaten van Oorsprong nam toe met 13,43%. Daarmee werd in 2017 een absoluut record bereikt, aldus Voka Limburg.

De studiedienst van Voka Limburg heeft de rekenmachines wekenlang laten rollen en is uitgekomen op een totaal van 22.816 Certificaten van Oorsprong. Dat is een verdubbeling ten opzichte van 2009. De totale goederenwaarde van deze certificaten nam toe met 6,73% tot 865,2 miljoen euro (in 2013, 2014 en 2015 was deze waarde nog hoger).

De belangrijkste bestemming van verre export is opnieuw China, goed voor een (lichtjes dalend) aandeel van bijna 12%. Vooral het Limburgse bier, chemische producten, hout en plastic-toepassingen vinden hun weg naar China. Turkije komt op plaats 2, en speelt haasje over met de Verenigde Arabische Emiraten. Opmerkelijk is dat Limburgse bedrijven minder exporteren naar India, Saudie-Arabië en Egypte. Zuid-Korea sluipt de top 10 binnen.

Johann Leten geeft een slotbeschouwing: “Na een aantal moeilijke jaren gaat het de Limburgse economie vandaag voor de wind. Export is een belangrijke sleutel in dit raderwerk. De Europese Unie is voor velen al bekend terrein, maar dé opportuniteiten liggen op de verre export. Daarom organiseren wij tal van initiatieven om dit te stimuleren bij onze Limburgse ondernemingen.”

Wie die boodschap alvast goed begrepen heeft, is Bart Swinnen van Luminex. De fabrikant van apparatuur voor datadistributie verhuisde in 2017 naar een gloednieuw hoofdkantoor in Genk en opende een eerste buitenlandse vestiging in Yokohoma (Tokio). Luminex mikt zo op een forse groei in de Oost-Aziatische markt. “Japan is al lange tijd één van de beste exportmarkten voor onze netwerktechnologie. Met de nieuwe lokale vestiging in Yokohoma wordt de relatie met de verschillende lokale partners verder uitgebouwd. Daarnaast is het voor ons ook erg belangrijk om van hieruit ons te bewegen naar andere landen in Oost-Azië zoals China, Thailand, Vietnam en Zuid-Korea”, besluit Bart Swinnen, die zeker op kruissnelheid wil zijn als de Olympische spelen van 2020 in Tokio plaatsvinden.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.