polsslag-april-2012-300×172-1

Limburgse bedrijven voorspellen sterke vooruitgang

Na 3 opeenvolgende kwartalen met een negatief sentiment, waarbij het vorige zelfs het grootste dieptepunt in twee jaar bereikte, zijn de Limburgse bedrijven opnieuw positief gestemd over de toekomst. Dat blijkt uit een representatieve enquête die VKW Limburg en Unizo-Limburg bij hun leden organiseerden.

De evolutie van de economische conjunctuur ziet er volgens de Limburge ondernemingen gunstig uit in het tweede kwartaal van 2012. Onverwacht, aangezien de waarden van dezelfde barometer al bijna een jaar spectaculair aan het zakken zijn, en er begin 2012 zelfs de slechtste prognose in 2 jaar kon opgetekend worden. Uit de kwartaalbevraging van werkgeversorganisaties VKW Limburg en Unizo-Limburg blijkt dat vooral de dienstensector en groothandel hopen om de goede lijn van de afgelopen maanden door te trekken. Dit terwijl de bouw en productiebedrijven geen goed oog hebben in de nabije toekomst. Het zijn veelal de grootste bedrijven (250-500 werknemers) die de crisis blijkbaar nog niet helemaal verteerd hebben en daarom somber zijn gestemd. De kleine ondernemingen zijn daarentegen veel optimistischer, behalve in de retail, waar bij de kleine winkels toch negativisme te bespeuren valt.

De optelling van alle prognoses maakt dat de Limburgse bedrijven een opwaartse trend verwachten voor hum omzet, tewerkstelling en de export. Ook de winstmarges zullen stijgen, maar blijven nog steeds onder de waarden die tot tevredenheid kunnen stemmen. Alleen voor de investeringen lijkt nog herstel nog te broos. Op dat vlak wordt voor het tweede kwartaal van 2012 een afwachtende houding aangenomen.