Nieuws Limburg “Limburgse bedrijven worden méér en strenger gecontroleerd”

“Limburgse bedrijven worden méér en strenger gecontroleerd”

“Limburgse bedrijven worden méér en strenger gecontroleerd”

“Limburgse bedrijven worden niet alleen vaker maar ook diepgaander gecontroleerd op sociale fraude dan bedrijven elders in het land. Nochtans wordt er in Limburg minder fraude vastgesteld”, zo concludeert Voka Limburg na een onderzoek.

Voka baseert zich op gegevens van de overkoepelende Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD). Aanleiding voor het onderzoek is een stroom van recente klachten van bedrijven bij de werkgeversorganisatie. “Dat deed bij ons een belletje rinkelen”, zegt gedelegeerd bestuurder Johann Leten. “Achttien jaar geleden hebben we al eens zo’n onderzoek gedaan, en ook toen bleek Limburg een ‘pestgebied’ voor allerhande controles bij de bedrijven.”

Uit het nieuwe onderzoek blijkt dat er in 2018 1.600 bedrijven in Limburg gecontroleerd zijn op mogelijke sociale fraude. Daarmee gebeurt 11,39 procent van alle controles in Limburg. “Terwijl Limburg slechts 7,38 procent van alle bedrijven in België telt”, zegt Kris Claes van Voka Limburg. In datzelfde jaar werd 1,47 procent van alle Belgische ondernemingen gecontroleerd op sociale fraude. In Limburg lag dit percentage op 2,14 procent. Bij al die controles is 0,76 procent van alle werkende Belgen op de rooster gelegd. In Limburg werd 1,20 procent aan de tand gevoeld.

De meeste controles in Limburg gebeuren in de sectoren horeca (30 procent), bouw (28 procent) en land- en tuinbouw (9 procent). “Dat valt niet te verklaren door een groter aantal bedrijven in deze sectoren”, benadrukt Kris Claes.

Raar maar waar: ondanks het hogere aantal controles in Limburg, wordt hier 3 procent minder sociale fraude vastgesteld. “We zijn uiteraard niet tegen controles”, zegt Johann Leten. “De rotte appels moeten eruit. Maar we stellen vast dat de willekeur van achttien jaar geleden opnieuw opduikt. Bij een sociale controle wordt een bedrijf vaak geheel of gedeeltelijk lamgelegd. De Limburgse bedrijven ondervinden zo een concurrentieel nadeel ten opzichte van andere bedrijven in het land. We ijveren voor een ‘same level playing field’ voor de Limburgse bedrijven. De manier waarop de controlediensten nu te werk gaan, lijkt verdacht veel op nattevingerwerk.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Tessenderlo
Tessenderlo

Gdpr is gdsgklgd voor kmo’s

Haast geen enkele website van Limburgse bedrijven is in orde met de GDPR-regelgeving. Bijna niemand laat controleren of ze aan… Lees meer

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.