Nieuws Limburg Limburgse bouw: beste cijfers in 7,5 jaar tijd

Limburgse bouw: beste cijfers in 7,5 jaar tijd

Limburgse bouw: beste cijfers in 7,5 jaar tijd

De Limburgse bouwbarometer scoort in het eerste kwartaal van 2017 erg goed. Het is al van het derde kwartaal van 2009 geleden dat het vertrouwen in de conjunctuur bij de Limburgse aannemers nog zo groot was, laat Bouwunie Limburg weten. “Vooral het werkvolume zit goed”, aldus directeur Davy Maesen. “Bovendien zijn de orderboekjes duidelijk verder in de tijd gevuld. Toch is niet alles rozengeur en maneschijn. De concurrentie van en met goedkopere buitenlanders blijft ongemeen scherp en zet de prijzen en de eigen tewerkstelling onder druk.”

Er zijn evenveel Limburgse bouwkmo’s die nu meer werk hebben dan zij die zeggen minder opdrachten te hebben ten opzichte van het vorige kwartaal. Maar de eerstvolgende maanden zien er veel beter uit. 35,8% verwacht een (verdere) stijging in het werkvolume, terwijl 15% zich minder opdrachten ziet uitvoeren.

En de orderboekjes zijn langer gevuld. “Vandaag heeft 65% heeft nog een volgeboekte agenda voor minstens 3 maanden, terwijl dat bij een vorige bevraging maar voor 25% het geval was”, aldus nog Maesen. “Zo’n 10% van hen zit zelfs nog goed voor meer dan 6 maanden.”

De toekomst wordt positiever ingeschat. “Exact 25% (ipv 5% vorig kwartaal) van de ondernemers ziet de rendabiliteit in de volgende maanden verbeteren. En ook het personeelsbestand lijkt eerder opnieuw toe te nemen dan verder te krimpen. 20% van de ondervraagden zegt extra mensen te zullen aanwerven. Niemand zegt met minder werknemers verder te gaan. Dat was bij vorige bevraging nog 15%.”

Toch zijn niet alle zorgen van de baan. “De concurrentie is en blijft hard,” aldus de Bouwunie-directeur. “1 op 4 zegt dat deze nog verscherpt is. Slechts 5% spreekt van een verzachting. Ook het aantal slechte betalers blijft hoog. Dit probleem neemt volgens 10% toe. De anderen spreken eerder van een stabilisatie. Bovendien zegt slechts 45% van de bouwbedrijven dat ze met winstgevende prijzen kunnen werken. De rest draait break-even.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.