Nieuws Limburg Limburgse bouw schreeuwt om investeringsfonds

Limburgse bouw schreeuwt om investeringsfonds

Limburgse bouw schreeuwt om investeringsfonds

Het aantal aanbestedingen van gemeenten is in Vlaanderen van 2011 tot 2013 met 38 procent gedaald. Dat blijkt uit een analyse van de aanbestedingsberichten door de VCB (Vlaamse Confederatie Bouw). In Limburg (en ook in Oost-Vlaanderen) blijft begin 2014 het aantal verder zakken, terwijl elders in Vlaanderen een gemiddelde opleving van 12 procent wordt vastgesteld. In Limburg gingen de aanbestedingen in 2012 al met 15 procent achteruit, gevolgd door een verdere daling met nog eens 23 procent in 2013 en nu, in de eerste jaarhelft van 2014, gaat er nog eens 9 procent af.

wegenbouwHet aantal maanden dat wegenbouwers en aannemers van infrastructuurwerken zeker zijn van nieuwe orders, is teruggelopen tot een gemiddelde van 8,5 maand in Vlaanderen. “Een ramp,” vindt de Confederatie Bouw Limburg. “Duizenden jobs zijn al gesneuveld, en het wordt er niet beter op aangezien vooral de stijgende pensioenuitgaven van de gemeenten dreigen tot uitstel, en zelfs tot schrapping, van investeringen te leiden.

De Confederatie stelt voor om dringend een Vlaams investeringsfonds te maken, waaruit de gemeenten kunnen putten om investeringen te doen. Dit kan door diverse middelen samen te voegen, zodat de pot voldoende groot is. De toekenning dient wel te gebeuren in verhouding tot de grootte van de gemeenten. “Anders zien we vast en zeker het aantal jobs verder afkalven,” besluit de Confederatie.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.