Nieuws Limburg Limburgse bouwsector staat open voor digitale revolutie

Limburgse bouwsector staat open voor digitale revolutie

Limburgse bouwsector staat open voor digitale revolutie

Confederatie Bouw Limburg heeft 3 projecten voorgesteld waarbij Augmented Reality (AR) wordt toegepast in de bouwsector. Het zijn voorbeelden van hoogtechnologische snufjes die aannemers concreet helpen om hun productiviteit op te krikken.

Augmented Reality is een techniek waarmee je op een scherm of via een speciale bril een live beeld van de werkelijkheid te zien krijgt, en daar door de computer andere informatie of beelden aan toegevoegd worden. Zo krijg je dus als gebruiker een unieke ervaring die bijzonder leerrijk is.

Steeds meer sectoren vinden allerlei toepassingen om Augmented Reality in hun bedrijfsprocessen te integreren. Ook in de bouw. Om zoveel mogelijk ondernemingen te inspireren en hen mee te trekken in de digitale revolutie die meedogenloos woedt, heeft Confederatie Bouw Limburg, in samenwerking met Provincie Limburg, enkele concrete voorbeelden uitgewerkt. Ze zijn innovatief en toch makkelijk te implementeren door elke aannemer. Zo wordt het meteen heel duidelijk hoe de nieuwe technieken kunnen aangewend worden in de dagelijkse realiteit van de kmo-bouwbedrijven.

Een mooi voorbeeld is het geven van instructies via AR. Een werknemer kan via zijn smartphone een beeld van de werf nemen, waarna via digitale post-its op het scherm, concrete instructies verschijnen over hoe het probleem moet worden opgelost.

Een ander voorbeeld is de koppeling van BIM (Building Information Modeling) aan AR. Het laat toe dat je bijvoorbeeld met de camera van je smartphone een muur scant zoals een x-ray, waarna je automatisch alle informatie krijgt over de sanitaire en ventilatie-leidingen die in en onder de muur liggen.

“De bedoeling hiervan is dat bouwbedrijven de meerwaarde van AR ervaren en ze overtuigd worden om zelf stappen te zetten in de digitale transitie”, zegt gedeputeerde van Economie Tom Vandeput, die met een subsidie deze projecten ondersteunt. “De digitalisering van de werkprocessen kan zorgen voor een verhoging van de competitiviteit voor vele kmo’s en voor de sector in zijn geheel.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Pelt, Westerlo
Pelt

Niels Lagrange gaat bistro runnen

Racepiloot Niels Lagrange staat voor een stevige carrièrewending. Samen met zijn vriendin Romy investeert hij in een pop-up bistro, waarin… Lees meer